Ofte stilte spørsmål om Sunwind gassvannvarmere

13 november 2017

Her har vi samlet de vanligste spørsmålene våre kunder har om Sunwind gassvannvarmere. Husk at du alltid kan få hjelp i produkthjelperen. Les svar på tidligere stilte spørsmål, eller send inn ditt eget spørsmål!

Kan jeg bruke en vanlig gassregulator som jeg har til grillen eller gasskomfyren?

Har du en gassvannvarmer på 6 liter kan du fint bruke en vanlig regulator - akkurat slik du bruker på grillen eller gasskomfyren.

Gassvannvarmere krever en regulator med høy kapasitet. Husholdningsregulator spesial 30mbar har en kapasitet på 4 kg/timen og er derfor velegnet for deg med gassvannvarmer større enn 6 liter, for eksempel 11 liter eller 14 liter

Hvordan fester jeg gassvannvarmeren? Kan jeg feste den på alle typer vegg?

Gassvannvarmeren kan henges rett på vegg, men pass på at den monteres på ikke-brennbart materiale.

Det er 2 firkantede hull på baksiden, så man skrur 2 skruer i veggen, og henger den på skruene.
Pass på at du bruk riktig skruer for veggen, som for eksempel treskruer for trevegg, og skruer med ekspansjon for gipsvegger.

Min gassvannvarmer tenner og brenner, men den gir ikke nok varmt vann. Hva kan være galt?

Sjekk først at du har riktig gassregulator. 11 og 14 liter gassvannvarmere krever en regulator med høy kapasitet.

Har du stor nok vannpumpe? Vannpumpen må ha minimum 20% større kapasitet enn gassvannvarmeren. Pumpen må ha høyt nok trykk til at membranen holder gassventilen i fullstendig åpen posisjon slik at nok gass kommer til.

Sjekk vanntrykket: vanntrykket skal ikke være høyere enn 3 bar.

Får du likevel ikke nok vann er bruk av sparedusjhode et godt tips, men husk: termostatbatteri anbefales ikke!

 

Gassvannvarmeren tenner ikke. Hva kan være galt?

Oisann! Vi foreslår at du tester følgende først:

  • Overopphetingstermostaten kan ha slått ut. Hvis dette er tilfellet må den resettes ved å trykke inn den lille røde knappen på selve termostaten. Du finner den opp på venstre side av varmeren.
  • Batteriet kan være dødt, skift batteri og prøv igjen. Man finner batteriet under til venstre i en egen liten boks
  • Gasstilførselen er for liten, som gjør at brenneren ikke fylles med gass, og blir vanskelig å tenne. Det kan tenne sporadisk, men ikke brenne stabilt. Sjekk om regulator er helt åpnet, at den sitter godt på gassflasken, og at det ikke er noen lekkasjer mellom regulator og gassvannvarmer. Lengden på gassrør spiller også en stor rolle, i at jo lengre rørene er, jo tykkere må de være for at gassen skal kommer frem i stor nok mengde til varmeren.
  • Sjekk at det faktisk kommer gass frem til varmeren. Sjekk gassflasken, blås eventuelt ren med trykkluft.
  • Sjekk at vanntrykket er høyt nok. En vannpumpe som ikke klarer å levere nok liter vann pr minutt til varmeren, vil gjøre at varmerens utløsningsmekanismer ikke slår inn, og man får ikke full flamme.

Hvis rørstrekket er langt vil det ta noe tid før riktig blanding mellom propan og luft kommer frem og varmer tenner.

Hvis gassvannvarmeren fortsatt ikke tenner anbefaler vi at du tar kontakt med forhandleren du kjøpte varen hos slik at du kan få god hjelp videre!

gassvannvarmer underside faq.jpeg

Gassvannvarmeren min slukker etter en stund. Hva er galt?

Hva slags ventilasjon har rommet? Mekanisk avtrekk er ikke ønskelig at dette trekker luften ut av rommet. Det er viktig at du får like mye luft inn som går ut, det vil si minimum en 125mm ventil ut. Påse at ventilen til yttervegg ikke er for trang.

Dobbeltsjekk at du har riktig gassregulator for formålet - en regulator med kapasitet på 4 kg/t må til for de aller fleste gassvannvarmerne.

Hvor bør gassvannvarmeren plasseres?

Gassvannvarmeren bør plasseres slik at det blir kortest avstand med rør til det tappepunkt hvor man ønsker varmest vann. Dette er som regel på bade- / dusjrom. Plasser gjerne vannvarmeren litt lavere på vegg dersom det benyttes veggjennomføring for avgassen slik at røret får den anbefalte stigning før det går ut av veggen.

Hvor stor distanse bør det være fra kaldt vann inn til gassvannvarmeren? Hvor stor distanse bør det være fra gassvannvarmeren til tappepunkter?

Vi anbefaler alltid at avstander blir så korte som mulig, men på tilførselssiden (pumpe til gassvannvarmer) begrenses det av pumpens skyvekraft. Det kan oppstå trykkfall i rør dersom det blir for lange avstander og for mange 90 graders vinkler.

Er det nødvendig med avtrekkskanal fra gassvannvarmer?

Ved montering av gassvannvarmere kreves avtrekkskanal, selv for de minste gassvannvarmerne. Sunwind har ferdige avgasspakker til formålet. Avgassen kan føres ut gjennom vegg eller tak. Se krav til mål i manualen.

Hvor stor gassvannvarmer må jeg ha?

Dette vil komme an på hva du ønsker varmtvann til. Ønsker du kun ett tappepunkt til for eksempel oppvaskvann, vil en gassvannvarmer på 6 liter holde fint, så fremt tappepunktet ikke er dusj. Har du fotpumpe i dusjen vil derimot en gassvannvarmer på 6 liter kunne varme opp nok vann til en varm dusj.

De aller fleste klarer seg utmerket med denne på 11 liter, men dersom man har behov for flere tappepunkter enn 3, anbefaler vi en gassvarmer på 14 liter.
Dette må du også huske å ta hensyn til når du skal kjøpe vannpumpe slik at den har nok kraft til å forsyne gassvannvarmeren med nok vann.

Hvordan kan jeg frostsikre, og tappe ned restvann før vinteren?

Ved fare for frost er det nødvendig å tømme systemet for alt vannet det inneholder. For enkel nedtapping finnes et avtapningssett med hurtigkobling. Dette settet er svært enkelt å bruke: på gassvannvarmeren skrur du av koberrøret mellom vannhuset (der vann kommer inn) og varmeelementet, lengst til høyre på bildet over. Skru på avtappingssettet, og når du forlater hytta kan du enkelt koble hurtigkoblingen mellom de to elementene fra hverandre. Hold en kopp under, og la vannet renne ut.

Hvor ofte må jeg skifte gassbeholder?

Dette vil være helt individuelt, den beste pekepinnen vil du få ved å klikke deg inn på en spesifikk gassvannvarmer her, og klikke på fanen ‘Tekniske data’. Der vil propanforbruk være oppgitt.
 

Tekniske data vannpumper.jpeg

Jeg har ikke 230V eller 12V, kan jeg fortsatt få varm dusj?

Det kan du absolutt! En løsning vil være å varme opp vann, og så helle det over på en vannkanne som denne, og benytte deg av denne fotdusjen.
Sunwind har også den velkjente Soldusjen: du fyller en pose med vann, henger posen i solveggen, og vipps så har man varmt vann til en kjapp dusj – perfekt om sommeren!

Finnes det vannvarmere som går på 12V?

Nei, en vannvarmer på 12 volt ville trukket så store mengder strøm at det ikke vil vært lønnsomt.