Slik valgte Martti Suosalo riktig kraftpakke for hytta si

6 november 2023

Den finske skuespilleren Martti Suosalo og hans familie har funnet sin fredelige tilflukt i en hytte de kjøpte fra slekten. Hytta ligger på en øy uten tilknytning til vann- og strømnettet, og takket være installasjonen av en passende kraftpakke på 230 volt, har han også sikret tilgangen til strøm og rent vann på hytta!

Litt om Martti

Martti Suosalo er en anerkjent finsk skuespiller med en omfattende karriere innen underholdningsindustrien. Med en rekke roller i teaterstykker, filmer og TV-serier har han etablert seg som en betydningsfull skuespiller i Finland.
 

Fornybar energi

Suosalo har vist et sterkt engasjement for fornybar energi, og derfor var det naturlig for ham å inkludere solcellepaneler som en sentral del av energiforsyningen til hytta. Hytta som har vært i familiens eie i flere år mangler vanntilkobling, så for rensing av drikkevannet har de benyttet et omvendt osmoseanlegg som drives av et eldre solcelleanlegg fra Sunwind.


"Vi har hatt Sunwind-produkter på hytta vår takket være de tidligere eierne, mine fettere. Jeg er kjent med produktene, og er trygg på merkevaren og kjent med kvaliteten," sier Suosalo om sitt valg av en ny kraftpakkeløsning."

 


Suosalo besøkte vårt Hyttesenter i Finland for å diskutere den mest effektive kraftløsningen for hytta hans. For å unngå feil og sikre at kraftpakken gir maksimalt utbytte, er det anbefalt å søke profesjonell hjelp. Det er også viktig å vurdere strømbehovet og bestemme det nødvendige forbruket for å unngå energimangel i fremtiden.

I neste runde kom installatøren til hytta hans for en grundig befaring. Selv om det er teoretisk mulig å installere et solcelleanlegg selv, er kostnadene for profesjonell hjelp beskjedne, og den korrekte installasjonen er helt avgjørende for systemets pålitelighet og funksjonalitet. Dette kan resultere i betydelige økonomiske besparelser på lang sikt.
 

marttisuosalo.jpg
Bilde: Heikki Hämäläinen

Om kraftpakken

Solcellepanel - Suosalo investerte i seks Sunwind Grid solcellepaneler på 410 watt, som gir ham tilgang til ren energi hele dagen uten å skade miljøet. Disse solcellepanelene er ideelle for både nett-tilkoblede og off-grid systemer, de er enkle å installere og har en imponerende virkningsgrad på hele 20,4 %. Virkningsgraden refererer til hvor godt solcellepanelet kan konvertere sollys til elektrisitet. Høyere virkningsgrad betyr at panelet utnytter mer av solenergien som treffer det.

Kombinert inverter og lader - Suosalo valgte videre en kombinert inverter og lader fra Victron, kjent som Multiplus II. Dette avanserte systemet kombinerer alle fordelene til Victron Multiplus, men utmerker seg med en smart strømsensor som automatisk kompenserer for eventuell mangel på landstrøm eller generatorstrøm ved å trekke strøm fra batteriet. Med en kapasitet på 48 volt batteristrøm og en utgangseffekt på 5000 VA, sikrer Multiplus II en pålitelig strømtilførsel til alle Suosalo sine behov.

20231020_132616.jpg
Victron MultiPlus-II 48/5000/70-50 230V

Multiplus II kombinerer to viktige funksjoner i ett kompakt apparat. Dette gjør det mulig for enheten å konvertere likestrøm (DC) fra batteriene til vekselstrøm (AC) for å forsyne elektriske apparater, samtidig som det kan lade batteriene når det er nødvendig. Dette er spesielt verdifullt i et off-grid -solcelleanlegg på hytta.

Multiplus II er tilgjengelig i ulike modeller med forskjellige kapasiteter. Den høyeste kapasiteten kan levere opptil 5000 VA (volt-ampere) med en inngangsspenning på 48 volt. Dette gjør at den kan håndtere en rekke apparater og elektriske belastninger, inkludert verktøy og store husholdningsapparater.

Fjernstyring - Når det gjelder fjernstyring, falt valget på en Victron Cerbo GX, en avansert kommunikasjonsenhet som spiller en sentral rolle i Suosalos solcelleanlegg. Denne innovative enheten gir Suosalo full kontroll over sitt solcelleanlegg på hytta. Cerbo GX fungerer som hjerte i systemet ved å samle inn data fra ulike komponenter, inkludert solcellepaneler, batteri, inverter og forbruksenheter. Den gir detaljert innsikt i strømforbruket, batteriets ladestatus og produksjonen fra solcellepanelene. Den smarte teknologien lar Suosalo optimalisere bruken av forskjellige energikilder, som solenergi og generator, for å sikre en pålitelig strømtilførsel til alle hans behov.

En av egenskapene til Cerbo GX er dens evne til fjernstyring. Den gir Suosalo muligheten til å overvåke systemet eksternt og gjøre justeringer i sanntid, uansett hvor han er. Dette gir ikke bare innsikt, men også trygghet, da han kan håndtere eventuelle utfordringer som måtte oppstå umiddelbart.

20231020_132002.jpg
Victron Cerbo GX

Berøringsskjerm - I tillegg valgte han GX Touch 50 for å optimalisere styringen av sitt solcelleanlegg. Denne 5-tommers berøringsskjermen gir han full oversikt over systemet og muligheten til å justere innstillinger etter behov. Den enkle monteringen og vanntette designet gjør GX Touch 50 til et pålitelig tillegg til Victron Cerbo GX-systemet. Suosalo har dermed full kontroll over strømproduksjonen og forbruket på hytta si.

20231020_132008.jpg
Berøringsskjerm Victron GX Touch 50

Montering

Etter å ha valgt de nødvendige komponentene, begynte installasjonen. Suosalo deltok ivrig i arbeidet og hjalp installatøren med å montere solcellepanelene på taket. Taket ble kronet med seks store solcellepaneler for å generere tilstrekkelig med strøm. Nå kan Suosalo bruke solenergi til å forsyne hytta med strøm til grunnleggende apparater som kjøleskap, TV, radio og et omfattende verktøysett. Den entusiastiske skuespilleren sier: 
 


"Nå kan vi gjøre alt på hytta som krever strøm - til og med få sirkelsagen til å gå!"

 

20230929_133912-redigert.jpg
Pylontech Litium Rack batteri

Drømmen videre

Martti Suosalo har ikke bare løst energiutfordringene på hytta, men han har også store drømmer for fremtiden. Han ønsker å skape et miljøvennlig, omreisende teltteater som kan settes opp på de mest uventede stedene og bringe teaterforestillinger til nye publikum. For å oppfylle denne drømmen, har han allerede sørget for at teatervognen har en Sunwind laderegulator for strømforsyning.

Dersom du er interessert i solcelleanlegg og søker profesjonell assistanse, er du velkommen til å kontakte oss. Vårt erfarne team er klare til å veilede deg gjennom prosessen og tilby skreddersydde løsninger som tilpasses dine spesifikke behov og krav.

Produktliste:

6 stk Sunwind Grid 410 watt Mono Black Solcellepanel
Victron MultiPlus-II 48/5000/70-50 230V
Victron Cerbo GX
Pylontech Litium Rack batteri 
Berøringsskjerm Victron GX Touch 50