Kjøtt egnet for grilling!

2 juli 2016

Grillmat er både lettvint og enkelt. Likevel har det vel hendt at du har fått tørre biffer, rå hamburgere eller svidde koteletter? Følg disse tipsene for en vellykket grillaften!

Regel nummer én er at kjøttet må være mørt! Svin og lam er som oftest mørt, men storfekjøtt må være av biffkvalitet for å gi best mulig resultat. Høy varme er også viktig for å få stekeskorpe, ellers blir kjøttet mer kokt enn stekt. En vanlig tabbe er å legge kjøttet på før grillen er skikkelig varm. Også gassgrillen må bli varm nok før du setter i gang grillingen. Du trenger ikke mye utstyr for å lage god grillmat, men du kan kanskje unne deg grillvotter og grillspyd, samt steketermometer til store kjøttstykker. Grillklype til å snu kjøttet med er et krav!

Kjøttet
Kjøtt som skal grilles må være mørt fordi tilberedningstiden på grill er kort. Kokekjøtt som bog og høyrygg trenger lenger tilberedningstid for å bli mørt og vil derfor ikke egne seg til grilling. Indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte, koteletter og flatbiff er mørt kjøtt og egner seg svært godt til grilling.

La kjøttet tine opp til romtemperatur før du begynner å grille det. Prøv å marinere kjøttet på forhånd for et mer smakfullt og saftig resultat. Unngå å snu kjøttet ofte, da det kan føre til at det blir seigt og tørt, og bruk ikke kniv eller gaffel som kan gjennombore kjøttet. For å finne ut hvordan kjøttet er stekt, press det med en finger eller grilltang. Rått kjøtt føles mykt og svampaktig, medium kjøtt er litt fastere, godt stekt kjøtt er fast.

Biff
Når man skal grille biffer bør man passe på at stykkene ikke blir for tynne. Da er det lett for at biffene blir for fort stekt og de kan lett bli tørre. Blant de beste biffemnene har vi indrefilet, entrecôte, ytrefilet og mørbrad. Mange foretrekker entrecôte, da dette kjøttet er mer fettholdig enn filet og derfor blir ekstra saftig. Uansett er det viktig at fettet ikke skjæres bort før steking, da det er med på å gi god smak til kjøttet og gjør det saftigere.

”Sealing” eller forsegling på godt norsk er hemmeligheten bak en god biff, utsiden bør være jevnt stekt for å heve smaken. Vend biffen kun en gang, og først når rød saft begynner å bli synlig på overflaten. Juster til medium varme, eller flytt biffen til en kaldere del av grillen. Å la biffen hvile er viktig for å oppnå en saftig og mør biff. Under hviling absorberes saftene ut i kjøttet, dette får samtidig fibrene til å slappe av.

Helstekt filet
Grilling av hele fileter er faktisk enklere enn mange tror. Det handler bare om å være litt modig. Du trenger en grill som blir skikkelig varm, helst en som kan varmereguleres og som har lokk, for å oppnå fin varmeeffekt. Husk og snu kjøttet ofte slik at det blir jevnt grillet, og bruk steketermometer for å få et topp resultat. Fileten er rød ved 55-60 grader, rosa ved 60-65 grader og grå ved 70 grader. Helstekt filet er en flott måte å servere en luksusmiddag på. Det gir en helt annen smaksopplevelse enn når den er delt opp i biffer. Råvaren er velsmakende og blir den behandlet på riktig måte, får man et skikkelig saftig og godt kjøttstykke som virkelig er festmat.

Kjøtt egnet for grilling

Storfe
De fleste typer storfe kjøtt kan grilles, men her finnes mange ulike typer fra det møreste til det seigeste kjøtt. Et generelt tips er at bakparten av dyret ofte gir mye bedre kjøtt enn forparten.

  • Indrefilet er det møreste kjøttet fra storfe, men ikke nødvendigvis den deles med mest smak, marinader og krydder anbefales.
  • Entrecôte inneholder gjerne mye fett, noe som gir kjøttet mye smak. Dette er godt egnet for grilling.
  • Ytrefilet er også svært smakfull, og godt egnet til grilling.
  • Mørbrad kan grilles både i hele stykker, eller brukes i mindre biter, mørbraden bør være godt mørnet.

 
Kylling og fjærkre

De fleste typer fjærkre kan grilles, men kylling er nok den vanligste. Kyllingen kan gjerne grilles hel, men kyllingfileter er også godt egnet til grilling, marinader gir gjerne litt ekstra smak. Kalkunbryst f.eks kan også gjerne grilles, på en grill med vannbad vil du få et fantastisk saftig og godt resultat.

Svin og lam
Svinekjøtt finnes i flere varianter og alle er like egnede på grillen. Hver oppmerksom på at noen typer svinekjøtt kan inneholde mye fett, og dermed lettere skape oppflamming. Lam er minst like godt egnet, om ikke bedre. Lammekjøttet er som oftest veldig mørt og byr på mye smak. Lammekjøttet er like velegnet enten det er koteletter eller hel stek.

Fisk
All type fisk kan grilles på grillen, men hver oppmerksom på at noen typer fisk henger bedre sammen enn andre. Torsk og sei er eksempel på fisk som lett faller fra hverandre og bør stekes i folie eller i en fiskerist. Laks, kveite og ørret er fisk som henger bedre sammen og kan grilles rett på risten. Ferskvannskreps i folie med smør og hvitløk, eller scampi på grillspyd smaker nydelig på grillen!

Grønnsaker egnet for grilling
De aller fleste grønnsaker går greit å grille, enten rett på grillen eller i folie. Dersom du har en grill med hel grillplate er det enkelt å grille grønnsakene rett på denne uten å være redd for at de skal falle gjennom. Paprika, asparges, tomater, løk, chili, aubergine, sopp og squash er alle grønnsaker som egner seg godt for grilling. Maiskolber er også veldig populære på grillen.

  • Kutt opp favorittgrønnsakene dine og legg de i folie med en klatt pesto, blir nydelig smak etter 5-10 minutter. Husk at noen grønnsaker trenger mer tid enn andre!
  • Kutt opp paprika, løk, aubergine, sopp og squash i like store biter og tre de på et grillspyd!
  • De fleste grønnsaker kan også stekes rett på grillristen, eller aller helst på en grillplate dersom du har det.