Ofte stilte spørsmål om gasskomfyr

25 april 2018

Her har vi samlet de vanligste spørsmålene våre kunder har om gasskomfyr på hytta. Husk at du alltid kan få hjelp i produkthjelperen. Les svar på tidligere stilte spørsmål, eller send inn ditt eget spørsmål!

Jeg ønsker en gasskomfyr hvor jeg kan ha over- og undervarme på samtidig. Har dere dette?

Alle våre stekeovner kommer med standard undervarme og et grillelement. Det er likevel viktig å være klar over at i en stekeovn på gass er det ikke mulig å kjøre både undervarme og grillelement samtidig. Dette er fordi det etter gjeldende lovverk ikke er tillatt med to brennere i drift på en gang da dette vil føre til for mye propan i ovnen. Det er derfor ingen gasskomfyrer på markedet som har tradisjonell over- og undervarme som du kjenner fra komfyren hjemme.

Det nærmeste du kommer er å bruke grillelementet som overvarme, men da er undervarmen altså skrudd av.

Hva må jeg tenke på når jeg lager mat i en gasskomfyr?

I en gasskomfyr så vil hovedvarmen komme nedenfra, og du bør derfor plassere maten høyere i stekeovnen enn hva du er vant til hjemme. Du bør også la ovnen oppnå den temperaturen du skal steke i før du setter inn maten.

Bruk gjerne litt svakere varme, og heller litt lenger steketid for et bedre stekeresultat. Det gjelder å prøve seg litt frem, så man blir vant til ovnen og måten man lager maten på.

Et godt tips vil være å bruke en stekeplate nederst i ovnen, eventuelt plassere en pizzastein på rist lavt i ovnen.

Finnes det komfyrer som har gasstopp og elektrisk stekeovn?

Chef Kombi er en modell med elektrisk stekeovn og gasstopp. Komfyren har også elektrisk tenning av blussene og lys i stekeovnen.

Hvordan tenner jeg komfyren?

Chef-komfyrene har manuell tenning. Du bruker en egnet lighter eller fyrstikk for å tenne gassblussene og stekeovnen.

Chef Pro-komfyrene og Elegance-komfyrene har elektronisk tenning på 12 volt. Du kan koble ovnen til solcelleanlegget ditt, blusset vil da tennes når du trykker inn og vrir om bryteren.

Bordkomfyrene har også elektrisk tenning, men da kun for 230 volt. Dersom du ikke har innlagt strøm på hytta kan du enten ta i bruk en liten omformer til 12 volt, eller tenne med egnet lighter.

Er det noe spesielt vedlikehold jeg må ta hensyn til?

Ingen av gasskomfyrene har noen spesielle vedlikeholdskrav, det eneste du skal behøve å gjøre er normal vask og rengjøring med de samme rengjøringsmidlene du bruker på komfyren hjemme.

Kan lokket på gasstoppen være lukket når jeg bruker stekeovnen?

Når du kun bruker stekeovnen kan lokket over blussene være lukket. Ved bruk av gasstoppen så skal lokket alltid være helt oppe, også i en tid etter at du er ferdig med å bruke blussene slik at gasstoppen kjøles ned.

Kan jeg kjøpe ekstra stekebrett eller rist?

Til de fleste av våre modeller kan du få kjøpt ekstra stekebrett eller rist, ta kontakt med din nærmeste forhandler for bestilling.

Må jeg ha strøm for å ha en gasskomfyr?

Nei, en gasskomfyr, uansett Sunwind-modell, vil du kunne bruke helt uten strøm. Noen modeller har muligheter for tenning og lys på 12 volt eller 230 volt men også disse kan brukes uten at de tilkobles strøm.

Kan jeg plassere komfyren min helt inntil kjøkkeninnredningen?

De aller fleste trenger en liten luftspalte på hver side. Gasstopper, stekeovner for innbygging og Elegance-komfyrene er et unntak – her trenger du ikke luftespalte.

Må jeg ha noe ekstra ventilasjon til komfyren?

Det er ikke nødvendig med noe ekstra ventilasjon, men det er viktig at du ikke tildekker nedre del av komfyren da det er der de får tilluft til stekeovnen så flammen brenner rent og man unngår sot i stekeovnen.

Kan jeg ha gassflasken stående et annet sted enn i skapet ved siden av? Hvordan kan jeg løse det?

Ønsker du ikke å ha flasken i skapet, eller kanskje du allerede har to gassflasker inne hytta, så kan du montere et gasskap på yttervegg og sette flaskene der. Derfra kan det legges kobberrør inn til gassproduktene du ønsker. Her er det krav om at en autorisert gassinstallatør utfører installasjonen.

Hva kan være feilen hvis et av blussene/stekeovnen ikke fungerer?

Dersom et bluss skulle bli vanskelig å tenne/få til å brenne, så kan det være at flammesikringen har dårlig kontakt med gasskranen. Dette kan oppstå etter en del års bruk, men løsningen er som regel ganske enkel. Ta kontakt med din forhandler dersom dette skulle oppstå, eller ta en titt på våre Produkthjelp-sider for tips til utbedring.

Må jeg ha en spesiell regulator for å få nok gass til komfyren?

En gasskomfyr bruker ikke så mye gass så du kan fint bruke en standard gassregulator på 30mbar.

Kan jeg ta av topplokket på min komfyr?

De modeller som har lokk, har også muligheten for at lokket kan tas av dersom det skulle være ønskelig. Lokkene har en funksjon, nemlig som varmebeskyttelse mot bakvegg, så dersom man tar av lokket, må man påse at tilstøtende vegg ikke tar skade av varmen. Det er også svært enkelt å holde lokket rent ved fettsprut, så pass på at flaten bak komfyren også lett kan rengjøres.