Slik ble Værøy fyr da Eventyrlig Oppussing fikk frie tøyler

3 oktober 2019

På vakre Værøy i Lofoten fikk gutta i Eventyrlig Oppussing virkelig svingt seg da de pusset opp fyret som sist ble tatt i bruk i 1984.

På Værøy fyr har eierne søkt Eventyrlig-gjengen om å få pusset opp et lite teknisk rom. Halvor har andre planer:
 
- Vi klarer ikke å la en slik utfordring passere, forteller Bakke.
 
Ønsket var i utgangspunktet å få det tekniske rommet pusset opp slik at de hadde et sted å oppholde seg mens de pusset opp resten av fyret, noe de anslo til å ta 5-6 år.
 
- Vi drømmer om at fyret skal bli en storstue for Værøy, et lokale folk kan leie, vi kan ha utstillinger, de kan gifte seg der, forteller hytteeierne.
 

Eventyrlig Værøy_015.jpegHalvor, Gustav og Ole har seks dager på å pusse opp resten av fyret i stedet for det tekniske rommet, en jobb hytteeierne regner med vil ta seks år!
 
-Det er gledens rom, vil jeg si, utbryter Halvor når han tar sine første skritt inn i overetasjen. - Her skal vi skape magi i løpet av seks dager, og jeg gleder meg som et lite barn til å sette igang!
 
I selve storstueområdet er takhøyden syv meter, og rommet har en ekte katedralfølelse. Her oppe er det et mesanin-lignende rom som gutta skal omgjøre til et deilig, privat soverom hvor hytteeierne kan trekke seg tilbake uavhengig av hvilke arrangementer som pågår i storstua.

- En magi-vegg!

På veggen innerst i stua, har Halvor store planer. Her skal Gustav og Ole bygge et enormt skap som skal romme det aller meste fyret trenger for å underholde værøyværingene, blant annet et nedtrekkbart spisebord med plass til 16 personer.
 
- Det blir Lofotens største skap, utbryter Ole.
 
Selve skapet går fra gulv og nesten til tak, og får med det en høyde nær syv meter. Ved siden av skapet, kommer kjøkkenet, og til slutt kjøleskap og vinskap.
 

8V1A1195.jpeg

Det ferdige kjøkkenet - bygget med kjærlighet av Ole og Gustav.

Selve kjøkkeninnredningen i lyst tre blir bygget av tømrer Gustav. Halvor installerer Chef gasstopp i sort, og legger siste hånd på verket.
 
Vinduet på veggen blir rommet inn av kjøkkenskapene på hver side. Gustav løser det elegant med å benytte plassen under vinduet til å lage en benk som blir en deilig sitteplass med fantastisk utsikt over havet.

Fyrtårnet blir oppgradert

Helt i toppen av Værøy fyr klarer ikke Halvor å dy seg.

Veggene males sorte og et nytt bord med fire barkrakker får plass i fyrtårnet.
 
- Fyrtårnet, det er helt sykt! Man kan sette seg her rundt bordet, ta et glass vin, se utover hele havet - dette her blir dødskult.

8V1A1217.jpeg

Chef gasstopp i sort fra Sunwind. Gasstoppen kommer også i hvit. Sort og hvit innbyggingsovn på gass matcher lekkert på hvilken som helst hytte.

Magisk utsikt over fiskevær, sjø og båter

Utenfor fyret bygger Ole en benk:
 
- Jeg vet at folk går tur hit hele tiden, så jeg bygger svær, fin benk så folk kan sitte her. Det er jo sol her hele dagen, da kan de sitte her og se på fiskebåtene gå ut og inn.
 
Materialvalget faller på treverk fra fiskegjellene som står ved fyret, hvor det har hengt millioner av tørrfisk og fiskehoder.

Målløse hytteeiere

Resultatet er selvfølgelig en gjeng målløse hytteeiere som må blunke vekk et par tårer:
 
- Oi, oi, oi! Helt RÅTT! Jeg er helt målløs. Det er virkelig en storstue altså, utbryter hytteeierne, før flere tårer må tørkes.
 
- Jeg må flytte rett inn!