Pot-au-feu over bålpannen

26 januar 2020

Pot-au-feu er fransk for gryte på bålet, og gir navn til en deilig bålpannefavoritt! Denne varmende gryteretten kan tilberedes over bålpannen eller på kjøkkenet og varmes opp over bålet.  

Pot-au-feu - gryten på bålet er rustikk og jordnær, varmende og mettende. Smaksrik, næringsfull og duftende. Saktelaget, bygget fra bunnen – av enkle råvarer, som ved hjelp av litt god tid i tilberedningen – enkelt blir til gryteretten som smaker så godt både innendørs og utendørs i den kalde, mørke årstiden.

Denne retten kan selvsagt lages både i bålpannen eller på komfyren inne – uavhengig av om den skal spises ute eller inne. Når den først er laget, en den perfekt å ta med seg ut på tur eller til å varme opp over bålpannen ute!

Juster oppskriften opp eller ned ettersom hvor mange dere er, målene oppgitt under vil være nok til en stor, sulten vennegjeng.

Pot-au-feu / Gryte på bålet

(8-10 pers.)

Kjøtt
1 kg rundbiff eller annet magert storfekjøtt
1 kg bibringe av storfe
1 kg høyrygg av storfe

Grønnsaker
2-3 purreløk
1 liten bunt stangselleri
4-6 store gulerøtter
2-3 store løk skåret i grove båter
2-3 små neper (evt. annen rotfrukt)
2-4 hvitløk i hele båter
1 liten kålrot
8-12 poteter (delt i to hvis de er store)

Urter
2-3 laubærblader
1 ss hel sort pepper
1 ts salt (evt. mer smakes til på slutten)
Noen kvister timian
Noen kvister rosmarin
En bunt bladpersille

Slik går du frem

Alle grønnsakene bortsett fra potetene skjæres opp i grove, litt store biter – og legges i bunnen av en stor gryte sammen med laurbærblader.
Kjøttet skjæres i biter “fyrstikkeske”-biter eller litt større, og legges oppå grønnsakene. Gryten fylles med vann til alt er dekket, og pepper drysses over. Vent med å tilsette saltet til vannet begynner å begynne å boble, da får du mer smak fra kjøttet ut i kraften.
Kok opp, og la retten småputre i rundt tre timer – eller til kjøttet løsner fra bena. Fjern skummet som samler seg på toppen med en øse innimellom.
Tilsett potetene 30-40 minutter før servering, slik at de blir møre uten å dette helt fra hverandre. Potetene kan eventuellt også forkokes, og da tilsettes kortere tid før servering.
Smak til med salt, og tilsett timian og rosmarin som blandes inn. Serveres med grovskåret bladpersille på toppen.

Serveres rykende varm!

 

Bålpanne_mat_oppskrift_pot-au-feu (1).jpg