Forbrenningstoalett på låven uten avløp i Eventyrlig oppussing

14 oktober 2021

Denne uken tar Halvor, Ole og Torkel turen til naturskjønne Sommarøy og et gammel fjøs som trenger oppussing for å bli en funksjonell hytte – og ikke minst behøves en pålitelig toalettløsning for besøkende!

En times kjøring fra Tromsø ligger tettstedet Sommarøy, et fiskevær med 300 innbyggere og flotte, hvite strender flere steder på øya. Her har pensjonistene Stein Inge og Ulla, og søster Sissel, og deres voksne barn, et fjøs med en fantastisk beliggenhet, men som trenger en god dose kjærlighet – og her kommer Halvor, Ole og Torkel inn for å gi fjøset nettopp det.

- Det er så vakkert der ute, utbryter Halvor.

Tjuvstart av renovering

For på Sommarøy er det mye vær, EVENTYRLIG-SOMMARoY.524-12116725_1920.jpgog familien ønsker å kunne tilbringe kvalitetstid sammen også når været er dårlig.  De drømmer derfor om å sette fjøset i stand så de kan benytte det som en hytte, men vil gjerne at utsiden skal bevares så det fremstår i størst mulig grad som et fjøs.

- Jeg har i mange år drømt om å få pusse opp en hytte på Sommarøy, så da søknaden kom klarte jeg ikke si nei til tross for en del utfordringer, forklarer Halvor som tok turen opp for å be hytteeierne sette i gang med noe av oppussingen selv.

-Jeg tror egentlig aldri vi har vært på en så skrøpelig hytte noen gang, ler Halvor som heldigvis får frie tøyler. Først og fremst må fjøset renoveres av profesjonelle, og deretter er det duket for besøk hele den Eventyrlige gjengen.

Slik skal de pusse opp

Og håndverkerne skuffer ikke – når gutta ankommer er fjøset som transformert, og klart for Ole, Torkel og Halvor:

- Nå er loven nærmest ny. Vi kan kjøre på litt nytt, ny stil, nytt uttrykk – vi kjører Ibiza-style med hvitt, palmer, natur… sier Halvor, som har latt seg inspirere av den vakre sandstranden utenfor fjøset.

De skal montere et splitter nytt kjøkken, montere en varmende peis og ny trapp opp til den gamle låven. I etasjen under blir det nye vegger og bad:

- Her inne kommer kanskje noe av det aller fineste i låven: et nytt, deilig bad – sånn spa-følelse hvor du kan bade eller dusje med utsikt rett ut til Håja, sier Halvor entusiastisk. Her skal det også monteres et Sunwind El-dorado forbrenningstoalett.

I det gamle fjøset har det ikke blitt gjort noen endringer da dette var i god nok stand til å bevare. Her skal gutta lage nytt soverom.EVENTYRLIG-SOMMARoY.209-12117015_1920.jpg

Moderne vri

Mens Ole går i gang med å bygge trapp, tar Torkel i bruk noe av det originale tømmeret fra låven når han bygger en ny skjenk og sengegavl på soverommet mens Halvor tapetserer og maler med kalkmaling.

I den gamle møkkakjelleren legger Halvor skifergulv i rommet som skal omgjøres til et oppholdsrom hvor utsikten kan nytes. I den nye kjøkkeninnredningen blir det nye hvitevarer og oppvaskmaskin.

Nytt bad og toalettrom

På det nye badet med den fantastiske utsikten monteres det et splitter nytt badekar og en helt ny El-dorado forbrenningstoalett. Fjøset på Sommarøy har nemlig 230 volt strøm og vann, men ikke avløp, og et vanlig vannklosett er derfor ikke aktuelt. Det er derimot forbrenningstoalettet El-dorado Pro som kun krever tilkobling til vanlig strøm, og utlufting med denne ventilasjonspakken. Enklere installasjon finnes knapt.


EVENTYRLIG-SOMMARoY.312-12116858_1920.jpg

- Her kan du sitte å skite, du, mens jeg er her ute, sier Ole som står ved badekaret. Takket være en skillevegg av mørkt glass som skiller badet fra toalett, er det nemlig mulig å benytte toalettet helt uten å bli observert av den som ligger i badekaret.

- Her kan jeg faktisk sitte, og du ser ikke meg, sier Torkel, og setter seg ned på forbrenningstoalettet mens Ole står ved badekaret.

-Mer luksus på hytta enn hjemme!

Halvor tar turen for å møte familien som stiller mannsterke med en spent gjeng:

- Alt blir bra sammenlignet med utgangspunktet, ler Gunhild.

Og det nye fjøset skuffer ikke, og det går bare sekunder før tårene triller! Det lekre og lyse kjøkkenet byr på sommerhusfølelser, og det nye soverommet imponerer med luksusen og utsikten fra senga.EVENTYRLIG-SOMMARoY.241-12116884_1920.jpg

- Vi har ett rom til. Er dere klare for mer? Spør Halvor spent.

For det er nemlig en overraskelse igjen – det nye badet:

- Åh HERREGUD! Det her er jo et spa! Jeg kan ikke forstå det, det er helt vanvittig, utbryter Kristin.

Halvor, Ole og Torkel har gjort det igjen – og familien kunne ikke vært mer fornøyde med resultatet:

- Det er mer luksus på hytta enn hjemme! At det går an med det utgangspunktet, sier familien imponert.

EVENTYRLIG-SOMMARoY.396-12116735_1920.jpg

Sunwind-produkter i denne episoden:

  • Forbrenningstoalett Sunwind El-dorado Pro
  • Ventilasjonspakke til El-dorado