Lei av å tømme utedoen?

9 august 2021

Odd Martin og kona Unni har samme komfort på hytta som hjemme med et vannspylende vakuumtoalett. Dette fungerer også om du ikke har innlagt vann og strøm.

Hytta på vakre Ljøsheim ved Sjusjøen er Odd Martin Strandsveen (69) og kona Unni (66) sitt andre hjem – hele året. Her finner ekteparet roen og hyttegleden.

– Vi er her «grådig» mye og da vil vi ha god komfort på hytta, forteller hedmarkingen.

Etter å ha hatt forbrenningstoalett i mange år, valgte ekteparet å installere en vannspylende vakuumtoalett i fjor. Det har de ikke angret på!

– Med Sunwind Vortex toalettet har vi nøyaktig den samme komforten på hytta som vi har hjemme. Dette fungerer også veldig bra når vi har besøk av våre to barn og fem barnebarn.

Vannspylende_vakuumtoalett_Vortex_hyttedo_1 (3).jpeg

Slik fungerer Sunwind Vortex
  • Vortex Vaakum Elegance er produsert i porselen, og kommer med en kraftig innebygget kvern og vakuumpumpe.
  • Toalettet maler opp avfallet i kvernen som sitter i toalettstolen, og vakuumsystemet transporterer det ut i tett tank.
  • Løsningen krever tilgang på vann til toalettet, som bruker kun mellom 0,5 dl og én liter vann per spyling. Vannpumpe til toalettet er inkludert.
  • Vortex toalettet er enkelt å betjene fra et trådløst bryterpanel. Når det trykkes for nedspyling, skylles først litt vann ned rundt i skålen før vakuumpumpen tar over.
  • Toalettet kan kobles til tanker av alle størrelser.

 

Luktfritt og renslig

Sunwind Vortex vakuumtoalett er et vannspylende toalett som ved hjelp av en kvern og vakuum, kverner opp avfallet og sender det ut i en avfallstank.

Det er flere fordeler med toalettløsningen de har valgt, forteller Odd Martin.

– Dette toalettet er helt luftfritt, stillegående, vedlikeholdsfritt og veldig renslig i bruk. Det var lettmontert og tar liten plass inne på badet. Kassen for å skjule ledningene og omformeren er bare 14 cm bred.

Vannspylende_vakuumtoalett_Vortex_hyttedo_1 (4).jpeg

Siden hytta på Ljøsheim har innlagt vann fra brønn og strøm, trengte de bare hjelp fra en elektriker fra Sunwind Hyttesenter Brumunddal som strakk ca. tre meter med ledninger, samt en rørlegger til å legge en liten rørstubb som fulgte med i pakken. Hele dette arbeidet var gjort på et par timer. I tillegg har de fått gravd ned en septiktank.

Odd Martin har bygget kassen bak toalettet selv.

– Topplokket kan tas av, noe som er veldig praktisk hvis noe må repareres eller byttes ut. Dette er en langsiktig, meget bra løsning som vi er veldig fornøyde med.

Enkel i driftVannspylende_vakuumtoalett_Vortex_hyttedo_1 (5).jpeg

Vortex toalettet fra Sunwind er veldig brukervennlig. Løsningen krever tilgang på vann til toalettet, men det er ingen krav til trykkvann for Vortex vakuumtoalett. Vannet kan altså komme fra et vannopplegg som du typisk har lagt opp på en 12 volt hytte, fra en vannsisterne eller vannkanne ved siden av toalettet. Dersom du har innlagt vann, kan du koble toalettet til dette opplegget.

– Har ikke hytta innlagt vann, er den enkleste løsningen å bruke en vannkanne som er plassert ved siden av toalettet, forteller teknisk sjef Alexander Haug i Sunwind.

Sunwind Vortex løsningen er også spesielt godt egnet der grunnforhold gjør det vanskelig å legge vanlige avløpsrør med fall, påpeker han.

Enten du har innlagt vann eller ei, og innlagt 230 volt eller 12 eller 24 volt fra solcelleanlegget, finnes det en ferdig Sunwind Vortex-pakke tilpasset hyttas behov.

 

Miljøvennlig

Spyling styres enkelt med et kontrollpanel som er montert på veggen. Toalettet bruker kun mellom 0,5 dl og én liter vann dl for å spyle.

Avfallet fra toalettet sendes ut i en avfallstank ved hjelp av vakuum. Avfallstanken kan være en tett septiktank eller en infiltrasjonstank.

En tett septik er en helt tett samletank for oppsamling av toalettavfall, også kalt svartvann. Tanken graves gjerne ned, og tømmes årlig ved at en sugebil kommer og tømmer tanken for deg.

Alternativet til en tett tank, er en infiltrasjonstank eller slamavskiller. Slamskilleren inneholder flere kammer hvor avfallet blir separert, og slammet kjøres til et komposteringsanlegg.

Ikke gå i denne fellen

Før du går i gang, må du sette deg inn i regelverket i din hyttekommune. Hvilken tankløsning du velger for oppsamling av toalettavfall vil være avhengig av dette.

– Reglene kan variere mellom kommuner og innenfor kommunens forskjellige områder, sier elektromontør Stein Solberg ved Sunwind Hyttesenter Brumunddal.

Sunwind har 40 Hyttesenter som kan bistå i søknadsprosessen, og hjelpe til med både installasjon og nedgraving av tank.

Hyttesentrene i Brumunddal, Bergen, Mo i Rana, Sandnessjøen, Trondheim og Skien har ekstra god kompetanse på dette.

– Positive tilbakemeldinger
– Med de rette forberedelsene er toalettet enkelt å montere. Det er lurt å konferere med fagfolk tidlig i prosessen, forklarer Stein Solberg.

Han har bare fått positive tilbakemeldinger fra alle som har valgt et Sunwind Vortex-toalett på hytta.

– Dette toalettet er nett med et lavt lydnivå. Det bruker lite strøm, krever ikke eget batteri ved toalettet, og er prisgunstig. Med tett tank er dette også en miljøvennlig løsning.

Vannspylende_vakuumtoalett_Vortex_hyttedo_1 (1).jpeg

Den perfekte hytteløsningen på 1–2–3

Velg en av Sunwind Vortex sine stolpakker. Her finnes løsninger for hytter med og uten trykkvann og for 12, 24 eller 230 volt.
Avhengig av gjeldende regelverk i hyttekommunen, velger du enten tett septikktank eller infiltrasjon/slamskiller.
Til slutt må du velge en egnet rørpakke basert på antall meter fra tank til toalett.