Ofte stilte spørsmål om forbrenningstoalettet Sunwind El-dorado

20 mars 2020

Her har vi samlet de vanligste spørsmålene vi får om forbrenningstoalettet El-dorado. Husk at du alltid kan få hjelp i produkthjelperen. Les svar på tidligere stilte spørsmål, eller send inn ditt eget spørsmål!


Hvilken kurs kan El-dorado kobles til?
El-dorado kan kobles til en 10 ampere kurs, forutsatt at toalettet er det eneste tilkoblet kursen. En liten varmeovn kan muligens kobles på samme kurs, men dette vil komme an på strømtrekket på varmeovnen din.

Finnes El-dorado for gass?
El-dorado forbrenningstoalett finnes kun for deg med innlagt strøm på hytta, altså 230 volt.

Jeg har kun 12 volt på hytta, hva gjør jeg da?
Det finnes en rekke gode toalettløsninger for deg med 12 volt på hytta.

Hva er kapasiteten på El-dorado?
Vi regner kapasiteten til 12 personer per døgn, men dette vil selvfølgelig avhenge av hvordan toalettet brukes.
Vi anbefaler at det blir en rutine å tømme askeskuffen en gang i uken.

Må jeg kjøpe noe ekstrautstyr sammen med El-dorado for å kunne bruke toalettet?
Vi anbefaler at du kjøper ventilasjonspakken samtidig som du kjøper toalettet. Pakken inneholder alt du måtte trenge for korrekt ventilasjon. Alle deler kommer i en kartong som enkelt vil få plass i bilen på vei til hytta.

I tillegg er det en god idé å kjøpe med poser til El-dorado og den smarte poseholderen du kan montere enten bak på toalettet eller på veggen.

Må jeg legge noe under toalettet under en forbrenning?

Det er ikke nødvendig å ha noe under toalettet, selv under en forbrenning vil undersiden holde seg på en temperatur der det ikke vil være nødvendig med noe mellom toalett og gulv.

Hvor lenge varer en forbrenning?
Hver forbrenning varer i 60 minutter.

Kan forbrenningen vare lenger? Jeg hørte lyder fra toalettet i over 60 minutter.
Hver forbrenning varer i 60 minutter. Det hender man kan oppleve lyd fra viften etter de 60 minuttene har gått. Viften vil nemlig gå til varmeelementet er nedkjølt.

Må jeg vente til forbrenningen er ferdig før jeg kan benytte toalettet?
Du kan absolutt benytte toalettet under en forbrenning! Hver forbrenning tar 60 minutter. Ønsker du å benytte toalettet mens en forbrenning pågår bruker du toalettet som vanlig, og trykker på knappen som fører til at luken åpner seg og posen med avfallet faller ned i et allerede varmt forbrenningskammer. Syklusen vil starte på nytt, og altså ta 60 nye minutter, men toalettet vil forbruke mindre energi da varmeelementet allerede er varmt.

Hva slags ventilasjon må jeg ha i rommet?
Du må ha en ventil fra toalettrommet og ut på 15 x 15 cm. Du kan ikke ha annet mekanisk avtrekk i rommet. Hvis du skal velge plassering på ventil, anbefaler vi at ventilen plasseres lengst nede på veggen, mot gulvet. Dette gir kortest vei til toalettet. Dette er også å anbefale i små toalettrom.

Har du allerede en ventil plassert i rommet, for eksempel øverst på veggen, vil det fungere bra så lenge ventilen er 15 x 15 cm.
 

Lukter El-dorado?
Toalettrommet ditt vil være luktfritt. Forbrenning av avfall som urin og avføring vil lukte, men denne lukten blir ført ut ventilasjonsrøret ved hjelp av viften, og opp over vindski. Denne lukten vil kunne oppleves utenfor hytta, men den sterkeste lukten varer kun de første 5-10 minuttene. Her vil vindforholdene ha mye å si for hvor mye lukt du opplever, men inne i hytta og i toalettrommet vil det forbli luktfritt.

Kan barna bruke toalettet selv?
Det er lurt å holde et øye med de aller minste når de bruker toalettet. Det er i hovedsak tyngdekraften som hjelper posen med avfallet ned i kammeret, og da små barna etterlater mindre avfall enn en voksen, kan det være en god idé å hjelpe tyngdekraften ved å helle litt vann opp i posen før man starter en forbrenning.

Pass også på at minstemann ikke bruker mer toalettpapir enn nødvendig, da mye toalettpapir kombinert med lite avfall kan føre til at posen kommer i klem.

Dobbeltsjekk gjerne at posen har forsvunnet ned i forbrenningskammeret etter du har trykket på knappen.

Hva slags type dopapir kan jeg bruke?
Du kan bruke hvilken som helst type toalettpapir, det er ikke slik at du må ha lettoppløselig toalettpapir.

Under askeskuffen ligger en liten blokk, hva er dette?
Dette er en liten blokk som skal sikre toalettet under transport. Husk å fjerne denne før du tar toalettet i bruk!

Hvilken garantitid har El-dorado?
El-dorado forbrenningstoalett har en garantitid på 5 år, mens slitedeler i toalettet har en garantitid på 2 år. Slitedeler inkluderer deler som reléer, vifte, varmeelement og andre, bevegelige, deler. Garantien gjelder fra kjøpsdato og kun med gyldig kvittering.

Må jeg bruke pose hver gang?
Ja. Posen brukes for å sikre at absolutt alt avfallet faller ned i forbrenningskammeret. Det er også desidert mest hygienisk, og sikrer enkelt renhold av toalettet.

Kan jeg forbrenne annet avfall i toalettet?
Det skal kun forbrennes (menneskelig) avfall, toalettpapir og papirpose i toalettet for at du skal få det askeavfallet du ønsker.

Hvordan rengjør jeg toalettet?
Det daglige vedlikeholdet av El-dorado vil innebære å vaske toalettet med samme hyppighet som du vasker toalettet hjemme. Vask alle overflater med klut og såpevann. Lukene over forbrenningskammeret rengjøres på samme måte.

Husk å alltid trekke ut støpselet, og pass på at forbrenningselementet er nedkjølt.

 

Fungerer toalettet i et kaldt rom?
Et kjølig toalettrom er ikke noe problem, El-dorado vil fungere like bra.

Må jeg kjøpe en ventilasjonspakke?
Vi anbefaler at du kjøper ventilasjonspakke til ditt El-dorado. Pakken er satt sammen for El-dorado, og inneholder det du trenger for å utføre korrekt installasjon.

Ventilasjonspakken inneholder følgende:
4 stk Ø110 mm rør a 1 meter,1 stk 90 grader bend, 2 stk rørklammer, 1 stk blindlokk, 1 stk takmansjett og 1 stk pipehatt.

Hvor mange bøy kan jeg ha på ventilasjonsrøret?
Du kan ha maks 2 bend på 45 grader og 1 bend på 90 grader.

Hvor langt over taket skal ventilasjonsrøret strekke seg?
Dette vil komme an på hvor bratt taket ditt er, og hvor langt "nede" på taket ventilasjonsrøret kommer.

Alternativ 1: Takhatt skal være 60 cm over møne.

Alternativ 2: Er ventilasjonsrøret langt nede på taket, skal det i luftlinje være 3 meter fra møne til takhatt.

Må jeg bore gjennom veggen/taket for ventilasjonsrøret?
Ventilasjonsrøret kan ente føres opp innendørs og ut gjennom taket, som på den første illustrasjonen, eller så kan røret føres ut gjennom veggen, som demonstrert på illustrasjon 2 og 2 b.

El-dorado_ventlasjon.jpg

Ja, du må bore et hull gjennom hele veggen/taket slik at ventilasjonsrøret kan føres helt ut. Det er lettest å gjøre dette ved bruk av en hullsag. Diameter på hullet skal være 110 mm.
Ved gjennomføring i tak er det viktig å passe på at du ikke treffer eventuelle taksperrer. Ved gjennomføring på papp-/shingeltak bruker du takhetten som følger med i ventilasjonspakken.
 

Hvor høyt opp fra gulvet må jeg bore?
Du må bore et hull med en diameter på 110 mm. Midten av dette hullet vil være 27 cm opp på veggen din. Hvis du måler fra gulvet og opp til 27 cm, og setter et kryss, har du funnet det som må være midten av hullet.

Vil det være trekk fra hullet jeg må bore for å få ut ventilasjonen?
Du vil kunne oppleve noe trekk. Vi anbefaler at du går over med litt silikon, Tek7 eller lignende. Du vil nok ha et par millimeter å gå på, og her er det altså lurt å tette igjen for å slippe et kaldt toalettrom.

Jeg har allerede ventilasjonsrør og hull fra før av, kan jeg bruke dette?
Hvis det eksisterende hullet har en diameter på 110 cm og høyden er den samme som på El-dorado, kan hullet brukes. Har du et hull boret høyere på veggen, kan du eventuelt bygge toalettet litt opp. Ventilasjonsrørene kan ha maks 2 bend på 45 grader og 1 bend på 90 grader. Rørene må være glatte.

Hvor ofte må jeg utføre service?
En av fordelene med El-dorado forbrenningstoalett er at du kan bytte alle "click and release" hovedkomponenter selv ved behov. Vi anbefaler at du selv utfører en preventiv service på viften én gang i året. Katalyttmateriale bør skiftes hvert 2.-3. år.

Ellers anbefaler vi at du får utført service på ditt El-dorado hvert 5. år.

Hvordan utfører jeg service på viften?
Dette kan du gjøre svært enkelt selv. Service på viften går ut på å rengjøre viftehjulet. Viften løsnes med tre skruer og støvsuges og børstes ren. Frigjør bladene, og legg disse i varmt vann, og vask rene med en børste. Du må aldri senke hele viften ned i vann. Tørk alle deler godt og monter sammen igjen.