Slik velger du riktig toalett på hytta

23 september 2020

Det finnes en rekke forskjellige toalettløsninger til hytta - løsningen som fungerer på nabohytta, fungerer ikke nødvendigvis like godt på din hytte! Så hva må du tenke på når du skal oppgradere toalettet på hytta? Vi har samlet de viktigste rådene her.

Som en komplett leverandør av toalettløsninger til hytta, vet vi i Sunwind bedre enn noen hvor forvirrende det kan være å forsøke å orientere seg i markedet når det er på tide å oppgradere toalettet på hytta.
 
Komfort er en av de aller viktigste faktorene når du velger toalett - i hvilken grad du ønsker deg nærmest mulig full hjemmekomfort på hytta, eller om du ønsker en mer tradisjonell løsning - eller kanskje noe midt imellom.
 
Tidligere var ofte valget litt lettere - enten hadde du hytte med 230 volt strøm tilknyttet vann og avløp, og hadde et bad helt likt som det hjemme. Dersom du hadde hytte uten strøm, var alternativene i hovedsak biologiske toaletter, utedo eller en biodo plassert inne i hytta, valget sto mellom løsninger som krevde plass under gulv eller de som ikke krevde plass under gulv.

Mange muligheter - velg riktig toalett for din hytte og behov

I dag finnes derimot en rekke toalettløsninger som tilbyr forskjellig grad av komfort. Vi kan likevel dele disse inn i tre hovedgrupper: vannspylende toaletter, forbrenningstoaletter og biologiske toaletter. Et vannspylende toalett er løsningen nærmest mulig hjemmekomfort, en forbrenningsdo er en svært god løsning som krever mindre planlegging enn et vannspylende toalett, men likevel innehar en høy grad av komfort, og sist men ikke minst har vi de pålitelige biotoalettene som er en flott løsning for deg som ønsker å oppgradere fra utedo til å ha et luktfritt toalettrom inne på hytta.
 
Vi har en rekke toalettløsninger som vil øke komforten på hytta, men hvilken grad av komfort du ønsker vil kunne ha en del å si for pris på toalettløsningen. Vi har skreddersydd toalettløsningene slik at de vil passe på nær sagt alle typer hytter, så hvilken grad av komfort og hvilket budsjett du har vil fort ble de avgjørende faktorene.

Full hjemmekomfort på hytta

Tilnærmet hjemmekomfort får du med Vortex - dette er et vannklosett der du ikke er tilknyttet kloakknettet. Vortex vakuumtoalett er en enkel, elegant og hygienisk løsning på hyttetoalettet for deg som er lei av å måtte tømme utedoen eller bekymre deg for kompostering: her kommer en septikbil og tømmer tanken. Vortex har et lavt vannforbruk, og er en luktfri, pålitelig løsning som fungerer i alle temperaturer. Løsningen er svært stillegående, og opptar liten plass i toalettrommet.
 
Løsningen krever at du har mulighet for tømming av tett tank eller tillatelse for infiltrasjonstank.
 
Toalettstolen Vortex Vakuum Elegance er produsert i porselen, og kommer med en kraftig innebygget kvern og vakuumpumpe. Denne pumpen suger avfallet ut av toalettstolen, kverner avfallet og sender det ut i avfallstanken ved hjelp av et vakuum. 
 
Vortex vakuumtoalett kommer tilpasset både 12 volt og 230 volt, enten du har trykkvann eller ikke. Da Vortex er et vannklosett, er du avhengig av tilgang på vann - enten trykkvann eller bærer vannet inn i hytta. Trykkvann kan enten komme fra et vannopplegg du har montert i hytta (for eksempel slik som dette), eller der du har innlagt vann (fra vannverket).

Dersom du ønsker full hjemmekomfort med et vannklosett som Vortex, krever dette at du har en tank, denne må enten graves ned eller plasseres på bakken. Valget står mellom tett septiktank eller infiltrasjonstank - her må du se gjeldende regelverk i hyttekommune.
 

Forbrenningstoaletter: Høy komfort og enkel tømming

El-dorado Pro er et forbrenningstoalett som kun krever 230 volt strøm. Toalettet er spesielt godt egnet der du har innlagt strøm, men ikke vann og avløp, for eksempel dersom du har hytte ved sjøen.
 
Toalettet forbrenner avfallet til miljøvennlig aske ved hjelp av høy varme - resultatet er ca. en kopp aske etter en ukes bruk. Dersom det er svært mange som skal benytte toalettet over tid, er det lurt med et avlastningstoalett for kun urin. Ved å separere vekk urin, vil du få mindre avfall å forbrenne, og toalettets levetid vil forlenges.
 

Biologiske toaletter: Pålitelig, komfortabel prisvinner

I et biologisk toalett omdannes avfallet til kompost og væsken fordamper. Dette er svært pålitelige og driftssikre løsninger hvor du kan stole på at du alltid har et fungerende toalett på hytta, og er svært godt egnet dersom det er mange besøkende på en hyppig brukt hytte med sin ubegrensede kapasitet.
 
Et biologisk toalett vil ofte være den mest budsjettvennlige løsningen, og likevel kunne tilby svært god komfort. Valget blir gjerne relatert til den fysiske plassen man har og hvor ofte man aksepterer å tømme.
 
Generelt deles biologiske toaletter inn i 2 grupper, store og små systemer. De store kjennetegnes ved at kompostbøtte plasseres under gulv, og toalettstolen står inne i toalettrommet med en gulvgjennomføring som fører avfallet ned i kompostbøtta under gulvet. De små systemene kjennetegnes ved at toalett og kompostering er sammenbygd i en og samme konstruksjon som plasseres rett på gulvet i toalettrommet.
 
Et urinseparerende toalett er et biologisk toalett hvor urin separeres vekk fra annet avfall, enten ut i en grøft eller i en egen beholder. Dette fører til at det er betydelig mindre avfall som skal komposteres, og at det blir betydelig lenger mellom hver gang du må tømme toalettavfallet.

Små systemer - uten plass under gulv

Dersom du har et toalettrom uten plass under gulv, anbefaler vi Urisep 30 liter, et urinseparerende toalett hvor avfallsbøtta sitter inne i toalettstolen. Når bøtta er full, tømmes avfallet over i en større kompost eller graves ned.
  
Toalettet er svært plasseringsvennlig da det plasseres rett på gulv der det måtte passe best i din hytte. Det er kun toalettets vifte som bruker strøm, toalettet er derfor svært godt egnet på 12 volt hytter på grunn av det lave strømforbruket.

Store systemer - med plass under gulv

Dersom du har plass under gulv, anbefaler vi Urisep 40. Med avfallsbøtta plassert under gulv, får du en bøtte på hele 40 liter. Dette gjør at tiden mellom hver gang du må tømme bøtten blir lenger. Toalettets kapasitet er nær sagt ubegrenset - det eneste som kreves er at du tømmer/bytter avfallsbøtte når den er full. Det er kun toalettets vifte som bruker strøm, toalettet er derfor svært godt egnet på 12 volt hytter på grunn av det lave strømforbruket. 

Superdassen er et biologisk alternativ med ubegrenset kapasitet, og egner seg spesielt godt på hytter med mange besøkende, for eksempel turisthytter eller uteleiehytter. Superdassen krever plass under gulv: minimum 65 cm høyde, og plass til 5 avfallsbøtter med en total diameter på 1,35 meter.

Det finnes toalettstol til Superdassen med og uten urinseparasjon. Dersom du velger en toalettstol med urinseparasjon, vil inntil 85% av avfallet separeres vekk slik at det kun er fast avfall og toalettpapir som skal komposteres. Dette vil gjøre håndteringen av komposten til en litt mer behagelig oppgave for far (eller mor).

Dersom du har 230 volt på hytta, anbefaler vi Superdassen med varmekabel. Toalettet krever 230 volt til å drifte varmekabelen som øker fordampningen av væske og komposteringsprosessen går raskere.