Bli en ekte grillkonge med 7 urnorske grilltips

10 mai 2021

Kun fantasien setter grenser for hva du kan tilberede på grillen. Med disse grilltipsene med en urnorsk vri, blir du nabolagets ubestridte grillkonge!

Når temperaturen stiger og sola titter frem handler det om å få vært mest mulig ute under blå himmel - også mens vi lager mat. Grillen er synonymt med sommer, og de aller fleste griller ved enhver anledning.
 
Grilltips #1
Ved direkte grilling plasserer du maten rett over varmekilden. Ved indirekte grilling legger du maten i midten av grillen, og tenner brennerne på hver side i grillen - deretter lukker du lokket slik at varmen sirkulerer.  
 
Kjøtt som er magert og har lite bindevev, men en del marmorering er best egnet for grilling over direkte varme. For større stykker kjøtt er indirekte varme best egnet.   
 
Kjøtt som egner seg for grilling over direkte varme kan for eksempel være renskåret svinekjøtt fra fjellgrisene i Valdres, levert av Urnorsk-bonden Stølsvidda, eller hjort indre- og ytrefilet levert av Urnorsk-bonden Sveahjort.

Grilltips #2
Ønsker du å få den klassiske røyk-smaken på grillmaten, må du bruke en røykeboks med flis i.
 
Nordiske tresorter du kan bruke er blant annet disse:

Eik. Har en kraftig, rund klassisk grill-smak. Godt egnet til alt av grillmat!
Eple. Smaken er en tanke søtlig. Godt egnet til svin og kylling.
Einer. Har en kraftig smak, og kan i mindre mengder brukes til varmrøyking av kjøtt. Vanlig ved røyking av fisk.
Lønn. Gir en lett røykaroma som er godt egnet til lettere grillmat.  
Lyng. En deilig, typisk norsk, vill smak. Bruk med forsiktighet! Godt egnet til fisk.   
Or. Lett og deilig røyk som er perfekt til grønnsaker og fisk.  
 
Grilltips #3
Har du et kjøttstykke med bein i, men ikke steketermometer? Null stress! For å vite om kjøttet er ferdig kan du forsøke å dra ut beinet. Husk å bruk et kjøkkenhåndkle - det kan være varmt!
 
 

Grilltips #4
Fisk på grillen er både enkelt, raskt og superdeilig! Er du redd for at fisken skal sette seg fast i grillristen eller falle fra hverandre, anbefaler vi at du griller den på aluminiumsfolie på grillen, eller tar i bruk Panna eller Grilltakken i Kokegropen. Skal du grille hel fisk, er en fiskerist en god investering. Den gjør at du kan grille hel fisk like enkelt både på grillen og over bålet uten at fisken faller fra hverandre!
 
Prøv dette:
1 hel ishavsrøye
Ramsløksmør etter denne oppskriften
 
Skyll hele fisken godt. Skrap av skjell og skjær av hodet. Legg et par generøse skiver ramsløksmør inn i fisken, og knytt igjen fisken med hyssing. Gni ishavsrøyen inn med olje på hele utsiden, og legg den i fiskeristen, eventuelt på aluminiumsfolie, på grillen over indirekte varme. Grill i ca. 25-30 minutter, til kjøttet er lyserosa.
COLOURBOX26144318.jpeg

Grilltips #5
De beste pølsene lager du selv! Du kan bruke det kjøttet du selv ønsker, men husk at for lite fett gir et tørt resultat – 70% kjøtt / 30% fett er en god tommelfingerregel. Bruk aller helst fåretarm - og husk å grille pølsene over direkte varme! Tilsett litt krydderblanding fra Urnorsk-bonden Fjellurt for den ekstra deilige smaken! 
 
Grilltips #6
Dessert må man ha – og ingenting er enklere eller bedre enn grillet fersken! Skjær hver fersken i to, og ta ut steinen. Legg på aluminiumsfolie eller Bakstehellen over indirekte varme. Sleng en liten terning smør på toppen, og avslutt med å helle norsk honning over – men husk at fersken allerede er søtt! Grill i rundt 20 minutter, til det bobler på overflaten og ferskenene har en brunlig farge på topp. Serveres med en kule vaniljeis og et dryss finhakkede mandler over.  
 
Tips! Bytt ut fersken med det du har tilgjengelig av frukt som epler, pære og lignende.  
 
Grilltips #7
"Vatn og hand-duk han ventar å få, når han til bords vert beden. Syn godlaget fram, så greidleg du kann, med ord og attbeding" - dette sitatet er hentet fra strofe 4 i Havamål, og dreier seg om hva slags vert man er.  
 
For å få ekstra-poeng som sprenger vert/vertinne-skalaen, kan en liten gave til gjestene være en god idé. Vi liker å ta vare på tomme maisbokser eller syltetøyglass, og plante en liten urt oppi – her tar vi fra det som allerede er i urtehagen. 
 
Grillkonge med sin dronning
Enhver grillkonge trenger sin dronning - og vi har gitt alle våre Urnorsk-griller norrøne kvinnenavn. For akkurat som den norrøne kvinnen, er våre griller tøffe, sterke og kompromissløse. Ta vare på grillen som du ville kvinnen!