Hvordan røyke mat på grillen

11 mai 2023

Røyking av grillmat blir mer og mer populært. Og grillmat smaker nydelig tilberedt ved lav temperatur over glødende kull eller på en gassgrill.  Enten du røyker med en kullgrill eller en gassgrill er røyking en teknikk alle kan mestre.

Det er kun fantasien som setter grenser for hvilke råvarer du kan røyke. Og det er mange muligheter for hvordan du enkelt kan røyke på grillen. Det enkleste er varmrøyking med våt røykflis rett på kullet, eller i en røykeboks på din gassgrill. Røyking begrenser seg heller ikke bare til kjøtt eller fisk. Du kan også røyke ost, nøtter, skalldyr, grønnsaker og frukt.

Før andre halvdel av 1900-tallet, var røyking en tradisjon i norsk og skandinavisk matkultur. Men for bare noen få år siden var denne kunnskapen i ferd med å forsvinne. Nå ser det ut som trenden er for fult tilbake og ivrige grillentusiaster røyker grillmaten som aldri før!

Hva kan røykes

– Alt kan røykes! Kjøtt som svin, lam, kylling, elg og storfe passer utmerket til røyking. Sjømat, enkelte grønnsaker og noen oster blir ufattelig gode når de blir røkt. Makrell, rød fisk som: ørret, røye og laks, kan også være godt med litt røyksmak. Prøv deg gjerne frem med svinenakke, svinekam, ribbe, entrecôte, hel kylling eller kalkunfilet.

COLOURBOX48877852_11zon.jpg
 

Røykflis

Til røyking av grillmat brukes hovedsakelig røykflis. Det finnes et stort utvalg av røykflis som setter en særpreget og spennende smak på grillmaten.

I Sunwind sitt Urnorsk på grillen sortiment finner du tre forskjellige smakstilsetninger av røykflis:

 • Røykflis av Or - egner seg for røyking av fisk, storfe, kylling, lam og svin. Or gir er mild/nøytral smakstilsetning på råvarene. Med et snev av sødme er or en meget populær tresort til røyking av fisk i Skandinavia.
 • Røykflis av Bøk - egner seg for røyking av fisk, kylling og storfe. Bøk gir en middels til kraftig smakstilsetning på råvarene. Røykflis av bøk er en allrounder som kanskje er den røykflisen som blir mest brukt av kommersielle aktører.
 • Røykflis av Eik - egner seg for røyking av fisk, kylling og storfe. Eik gir en kraftig smakstilsetning på råvarene i tillegg til at den setter en rik brunfarge på kjøttet. Eik er mye brukt til røyking av skinke og er generelt et av de mest populære treslag til røyking verden over. 

Hvilken røyksmak som passer til hva, og hvor mye det skal røykes er ofte et spørsmål om smak.
 

_DSC6003.jpg

Det første du må gjøre er å legge røykflis i vann i ca. 30 min før du skal grille, for at ikke smaken skal bli for kraftig. Du kan også bruke øl, juice, vin eller whisky blandet med vann for å få litt ekstra god aroma. Mengden røykflis avgjør du etter behov, men i de fleste tilfeller vil en kopp med røykflis være tilstrekkelig. Ved å legge røykflisen i vann unngår du også at røykflisen antenner, men heller skaper masse deilig røyk som igjen vil smaksette grillmaten. 

Røykflis er en sikker vei til suksess når du er på jakt etter den karakteristiske grillsmaken.

Ha kontroll over temperaturen

Nøkkelen til din røykesuksess (uansett hvilken type grill du bruker) er muligheten til å kontrollere temperaturen over lang tid.
For å gjøre overvåkingen av temperaturen enklere for deg selv, anbefaler vi å bruke et digitalt steketermometer som Steketermometer Torunn. Steketermometeret lar deg måle temperaturen på kjøttet under grillingen slik at du alltid vet riktig temperatur på kjøttet.

BBQ_steketermo_1.jpg

Røykeboks

Få en deilig røyksmak på maten enkelt med røykeboksen Eldun! Eldun egner seg for alle griller med lokk. Denne gjenbrukbare røykeboksen har et ventilert deksel og et lokk som enkelt kan tas av og på. Fordelen med å bruke en røykeboks er at du enkelt kan fjerne boksen når du mener maten har fått nok røyk.

_DSC6079.jpg

Røykemetoder
 • Varmrøyking – Varmrøyking er den røykemetoden som brukes mest til kullgrill og gassgrill. Her bør temperaturen ligge på mellom 50 og 130 °C, avhengig av råvare og størrelse. Røyketiden kan variere fra 20-30 minutter på en laksefilet til 20 timer på et stort kjøttstykke, her spiller også temperaturen inn.
 • Lettrøyking – Lettrøyking brukes ofte på fisk, kjøtt og grønnsaker. Da brukes gjerne kaldrøyking som metode hvor røyken holder en temperatur på 20–30 °C, avhengig av råvaretype og størrelse, og kun bruker røyken som smakstilsetning. Man lettrøyker mat fra 10–60 minutter.
 • Svalrøyking – Ved svalrøyking øker man temperaturen til 30–50 °C. Her må du huske på at fisk blir varmebehandlet på 40–50 °C, så pass på at du ikke oversteker fisken.
   
Røykovn med grill Frigg

Frigg er en råtass - en 3-i-1 grill for den kresne. Her får du den autentiske Urnorske grillsmaken med en kombinert røykovn og grill! På toppristen kan du grille enkle ting som pølser, hamburgere eller mindre kjøttstykker som ikke krever lokk. Grillen fyrer du med kull eller briketter. Du kan også fyre med kull eller briketter i bunn av grillen samtidig som du bruker det midterste kammeret til langtidsgrilling på rist, eller til røyking ved å henge opp f.eks fisken. 

Røyking i frigg er enkelt! I det midterste kammeret henger opp råvarene eller legge de på risten som følger med. I bunnen av røykovnen har du en plate der legger du kull eller briketter på, så er det bare å fyre i gang røykovnen. Når kullet eller brikettene er glødende heller du over fuktig røykflis og putter inn råvarene i røykekammeret. Så er det bare å vente på de fantastiske smakene du har i vente.

En røykovn med grill som Frigg gir deg mer allsidighet og åpner opp for et helt nytt smaksunivers!

Frigg02.jpeg

Gassgrill Vår og Vivild 

Gassgrill Vår og Vivild leveres med en røykeboks integrert i grillen og er Urnorsk på grillen sine største, mest hardføre og solide griller. De er produsert i høyeste stålkvalitet og et unikt ristsystem for avrenning av fett og olje. Vår har 4 kraftige støpejernsbrennere mens Vivild har 6 brennere, begge har sidebrenner og et ekstra stort grillareal.

DSC_0113 – Kopi.JPG

Varmrøyking på gassgrill 

Å få gassgrillen klar for røyking er ikke komplisert. Første gang du gjør dette anbefaler vi å gjøre alt klart på forhånd og lage noe enkelt som kyllingvinger, ribbe eller små kjøttstykker, slik at du kan fokusere på å spikre grilloppsettet ditt.  

Bruk en røykeboks og ta en kopp røykflis du har latt trekke i vann, la vannet renne av og legg røykflisen i boksen. Sett røykeboksen på den varme grillristen og vent til det begynner å ryke før du lukker lokket. Skal du røyke lenge må du fylle på med mer røykflis underveis.

20230505_112522_11zon.jpg

Flytt så røykeboksen på indirekte varme, gjerne i et hjørne der det ikke skal ligge mat. Maten legger du på når røyken har startet å utvikle seg, og avhengig av oppskriften skrur du enten av grillen helt eller senker varmen før råvarene legges på.

Store kjøttstykker grilles første på direkte varme for å få en grillskorpe, deretter flyttes de til indirekte varme hvor de får stå til de har fått ønsket kjernetemperatur.

Og til slutt, sørg for at du har en god tilførsel av gass. Ingenting er verre enn å gå tom, og måtte skynde seg til butikken halvveis i en 6-timers røykeprosses.

Varmrøyking på kullgrill: 

Å røyke grillmat på kullgrill er enkelt. Ta en kopp røykflis, når røykflisen er gjennomtrukket av vann lar du vannet renne av, og legger deretter røykflisen direkte på kullet. Så setter du på lokket.

Legg på maten på grillen, og stålsett deg med litt tålmodighet. Når du skal grille med lokk, må du motstå fristelsen å løfte på lokket for å følge med på maten. Maten blir ikke tidligere ferdig, og den vil ikke smake bedre, ved å åpne lokket hele tiden. 

Store kjøttstykker grilles første på direkte varme for å få en grillskorpe, deretter flyttes de til indirekte varme hvor de får stå til de har fått ønsket kjernetemperatur.

Tid og temperatur

For å finne ut hvor lenge du trenger å røyke kjøttet ditt, må du ta tre faktorer i betraktning: type kjøtt, tykkelsen på kjøttet og temperaturen på røykovnen. I gjennomsnitt trenger du 1-6 timer, mens for eksempel beef brisket kan ta opptil 20 timer. Men det viktigste er temperaturen på kjøttstykket. 

De fleste nybegynnere vil oftest skru opp varmen for å få opp ønsket røyketemperatur og fremskynde røykeprosessen, dette vil fungere, men det vil ikke resultere i det perfekte saftige kjøtt- eller fiskestykket.

Tabell over temperatur og røyketid

Temperatur-røyking.jpg

Så er det bare å dekke festbordet og invitere venner og kjente til en fantastisk smaksopplevelse!

TIPS
 • Husk å salte fisken og kjøttet godt før du starter – gjerne et par timer i forkant. 
 • Du kan også bruke urter til røkingen for å få en annen røyksmak.
 • Hvis du synes kjøttet ditt kunne vært litt mer røyksmak på, bruker du bare litt mer røykflis neste gang.