Norsk laks med asiatisk vri

29 mai 2020

Få ting smaker bedre enn fersk, norsk laks med asiatiske smaker som passer godt til. Prøv den asiatiske vrien med chili & ingefær på grillen!

Norsk laks med asiatisk vri

En filet av laks, renskåret med skinn
2-3 røde chilipepper uten frø
Ingefærrot
1 bunt frisk rosemarin
4-6 ss rapsolje
4-6 ss soyasaus (salt)
1/2 presset lime
Sesam frø

Fremgangsmåte:
  1. Fisken legges rett på grillen med skinnet som "stekefat", men er mer praktisk å hånd-tere ved å legge et "fat" av folie under. Den blir lettere å flytte på, og det blir mindre søl på grillen.
  2. Chili og ingefær grovhakkes i ønsket mengde, og freses i oljen i en kasserolle – på grillen, eller på kjøkkenet, i god tid på forhånd. Ingenting skal bli brunt, man skal bare få smakene ut i oljen.
  3. Avkjøl oljeblaningen, og bland med soyasaus og lime. Denne "marinaden" fordeles utover toppen av fisken 1-2 timer før grillingen, eller i det grillingen starter. Jo lenger den ligger på, jo mer smak setter seg i fiskekjøttet.
  4. Legg pakken på middels til sterk varme på grillristen, avhengig av tykkelsen på fiskestykket. Fisken stekes fra undersiden og oppover, men man kan gjerne "hjelpe til" ved å stenge lokket underveis. Hvis man ikke bruker lokk, er fisken ferdig når den er gjennomstekt på toppen, men hvis lokket er stengt blir den også stekt ovenfra, så da må man i tilfelle stikke litt i fileten for å se når den er ferdig.
  5. Dryss på sesamfrø og hakket rosemarin før servering.
  6. Bruk hvilehyllen mot slutten dersom undervarmen blir for høy, eller hvis det er ønskelig å forsinke stekeprosessen i forhold til serveringstidspunktet. Retten kan også lages med andre fete fiskesorter, som f.eks. ørret, makrell eller steinbitt.