15 prosjekter du ikke visste at Sunwind har bidratt til

12 juni 2020

I over et kvart århundre har Sunwind deltatt i en rekke spennende prosjekter som har tatt plass utenfor det norske hyttemarkedet. Sjekk ut listen over 15 prosjekter du ikke visste at Sunwind har vært en del av!

Helt siden oppstarten i 1993 har Sunwind levert nyskapende løsninger, og mens folk flest kjenner oss som Nordens største aktør i hytte- og fritidsmarkedet, finnes det mange spennende, morsomme, bærekraftige og miljøvennlige prosjekter Sunwind har bidratt til.  
 
Vi tar en titt på en håndfull Sunwind-prosjekter du kanskje ikke visste var nettopp Sunwind-prosjekter!

1. Solcellepaneler til det norske Kystverket

Er du båteier har du garantert sett både fyr og fyrlykter langs norskekysten med solcellepaneler på. Tilbringer du mindre tid på sjøen har du kanskje ikke ofret viktigheten av lys langs kysten mange tanker, men med en kystlinje på over 100 000 km (med øyer) og en million fritidsbåter, for ikke å snakke om nyttefartøy, er pålitelige lys langs kysten helt essensielt. For å sikre en miljøvennlig kystlinje har Sunwind år etter år levert solcellepaneler til det norske Kystverket som brukes på alle fyr og fyrlykter.

Grip_fyr_solcellepanel_Sunwind.jpg

Grip fyr har solcellepaneler fra Sunwind - i likhet med resten av fyr og fyrlykter langs den norske kyst!

2. Helsestasjoner i Botswana

Langs Okavangodeltaet i Botswana var Sunwind, finansiert av NORAD, på en rekke helsestasjoner på 90-tallet. Her monterte vi egenutviklede skap for vaksinekjøling i tråd med retningslinjene til WHO (Verdens helseorganisasjon) og UNICEF, og solcelleanlegg som ble brukt til generell belysning, operasjonslys og uttak for annet teknisk utstyr som er nødvendig for å drive en helsestasjon.  
 

Sunwind_Okavango_delta.jpg

Okavango i Botswana

3. Flaskepost på verdensturné med Solo

Solo laget verdens største flaskepost, fylte den med Solo, og slapp den i havet utenfor Kanariøyene. Vinden og havstrømmen avgjorde hvem som skulle få smake på Norgesbrusen. Flaskeposten er produsert av Hydrolift. Sunwind har utstyrt den med solcellepaneler og batterier som gir strøm til lanterner, AIS og radarreflektor blant annet. Dette gjorde det mulig å følge flaskens kurs. Flasken hadde en lengde på hele 9 meter, inkludert masten var den 4,10 meter høy, og hadde en diameter på 2,3 meter. Vekten var 2500 kg.

Solo_flaske_solcellepanel_Sunwind.jpg

Verdens største flaskepost fra Solo - utstyrt av Sunwind.

4. Solcellepaneler på IKEA/IKANO-fasaden

Til tettstedet Älmhult i Sverige flyttet en ung Ingvar Kamprad hovedkvarteret til IKEA, da gården han vokste opp på ble for liten. I 1997, lenge før nett-tilknyttet solstrøm på hjem og næringsbygg ble allemannseie, leverte Sunwind en fasadeinstallasjon av solcellepaneler til IKEA/IKANOs hovedkvarter. Strømmen solcellepanelene produserte ble omgjort til 230 volt strøm for internt forbruk i bygget. Totalt reduserte installasjonen av Sunwinds paneler utslippene med 5000 kg CO2, 40 kg SO2 og 15 kg NOX som på den tiden var et imponerende resultat.

Sunwind_solcelleanlegg_IKEA_IKANO.jpg

IKEA/IKANO var tidlig ute med nett-tilknyttet strøm - og Sunwind var tidlig ute med å levere slike løsninger!

5. Flytende badstuer utenfor den Norske Opera

Ta deg et forfriskende bad i Oslofjorden, etterfulgt av et deilig badstuebad i en av KOKs flytende badstuer! Badstuene er forankret ved Langkaia, og trekker ukentlig 600 gjester. Badstueovnene fra finske Harvia er selvfølgelig levert av Sunwind!

KOK_Oslo_badstue_Sunwind_badstuovn.jpg

Nyt et badstuebad med supereksklusiv utsikt!

6. Hinderlys på Grønland

En torsdag tidlig på 1990-tallet fikk Nils Vøllestad i Sunwind en telefon fra Nuuk. På fjelltoppene rundt Godthåbsfjorden var det nylig satt opp høyspentmaster som det skulle monteres hinderlys på. Et par dager senere, nærmere bestemt på søndagen, ble de spesiallagde solcelledrevne hinderlysene montert på mastene slik at de til enhver tid skal være synlige og det skal være trygt for flytrafikk.  

7. Kunstprosjektet Lysende hoder

I 2009 monterte kunstner Christian Sunde i samarbeid med Utsira skole en rekke lysende hoder på Utsira fyr. Med LED-pærer i hodene ble kunstverket driftet på solceller og vindmøller levert av Sunwind. Opprinnelig skulle kunstverket stå oppført ut 2009, men ble nylig tildelt midler fra regional- og kulturutvalget i Rogaland.
 

Lysende_hoder_kunstprosjekt_Sunwind_solcelle.JPG

Store og små hoder lyste opp med strøm fra solcelle og vindmølle levert av Sunwind.

8. Værbøyer i det Indiske hav

For å måle temperaturer, havstrømmer og innhente værdata i det Indiske hav, leverte Sunwind en rekke solcellepaneler av den aller høyeste kvalitet for å tåle den tøffe behandlingen og salte vannet til flere værstasjoner plassert ut i havet på bøyer. Dataen sendes via satellittoverføring.

9. Hundeslede til Lillehammer-OL

Avslutningsseremonien på Lillehammer-OL markerte starten på Internasjonal Miljøekspedisjon. Fem mennesker, førti hunder og et viktig budskap skulle tilbakelegge over 18000 kilometer med sledehunder, ski og seilbåt når turen gikk fra Lillehammer til Nagano. Med vindmøller, solcellepaneler og batterier ble ekspedisjonen selvforsynt på strøm til tross for temperaturer på under 50 minusgrader og arktisk mørketid.
Sunwind_OL_Lillehammer_Nagano_hundeslede.jpg

Ekspedisjonen fra Lillehammer til Nagano fikk med spesialtilpassede vindmøller, solcellepaneler og batterier fra Sunwind.

10. Robotgressklippere på Sola flyplass

Har du landet på Sola flyplass i løpet av de siste par årene, har du muligens lagt merke til både solcellepaneler og robotgressklippere. Sunwind har levert skreddersydde kraftskap med litiumbatterier som tåler å lades nesten helt ut og opp igjen opptil flere ganger daglig. Den lave batterivekten er spesielt viktig for at batteriene kraftskapene enkelt skal kunne flyttes inn for vinteren når gresset ikke lenger trenger å klippes. De spesiallagde kraftskapene har en lav høyde slik at dersom uhellet skulle være ute ved for eksempel en nødlanding, er det ingen obstruksjoner.  
 Sunwind_solcellepanel_litiumbatteri_Sola_flyplass_Vanning_gressklipper.jpg

Flyplassgress må også klippes! Robotgressklipperne driftes av spesiallagde kraftpakker fra Sunwind.

11. Satellittbøyer i Nordsjøen

For at store oljetanker skal kunne navigere og legge til for bunkring, har Sunwind levert solcellepaneler til en rekke satellittbøyer som er plassert ut i Nordsjøen. Solcellepanelene er produsert for å tåle ekstra tøff behandling i salte, kalde farvann med mye vær og vind.  

12. Solklipperen - robotgressklipper på solstrøm

I 1995 startet utviklingen av en solcelledrevet robotgressklipper i samarbeid med Husqvarna. Robotgressklipperen har virkelig blitt allemannseie de siste årene, og solklipperen som den gang ble lansert som en stor verdensnyhet, markerte starten på dette.
Solklipperen_Husqvarna_Sunwind_solcellepanel_gressklipper.jpg

En nyvinning på 90-tallet - utviklet av Husqvarna i samarbeid med Sunwind!

13. Solstrøm på DNT-hytta Fuglemyrhytta

Snøhetta-tegnede Fuglemyrhytta i Nordmarka var en av de første hyttene som fikk installert kraftpakke Vegg. Dette er en litiumpakke som kommer ferdig montert på en plate, og på Fuglemyrhytta ble denne plassert inni et skap slik at ikke DNT-besøkende skal komme borti ledninger eller lignende. Litiumbatteriene står frostfritt i hyttas kjeller. Kraftpakken er programmert slik at den begrenser de besøkendes strømforbruk, med blant annet tidsstyring på belysning og andre gode tiltak for å spare på strømmen slik at ingen DNT-medlemmer skal risikere å komme frem til en hytte med tomme batterier.  
Den Snøhetta-tegnede DNT-hytta Fuglemyrhytta har solcellepaneler på bakkestativ og en kraftpakke vegg med litiumbatterier fra Sunwind.
 

DNT_Fuglemyrhytta(6)_kraftpakke_interiør_Snøhetta.jpg

14. Eventyrlig oppussing på TV3

Siden sesong 2 har Sunwind bidratt med både flotte produkter og eksperthjelp til gutta i Eventyrlig oppussing. Med skreddersydde løsninger har vi hjulpet Halvor Bakke og hans team med å pusse opp et titalls hytter. Vi har levert løsninger til nær sagt alle rom, alt fra energi og vannopplegg, til badstue, gasskomfyr og -kjøleskap til kjøkkenet, og kraftpakker – for å nevne noe.

Lars_Halvor_Bakke_Robin_Sunwind_Hyttesenter_Eventyrlig_oppussing.JPG
Lars og Robin omkranser Halvor Bakke på innspilling av Eventyrlig Oppussing.

15. Tretopphytter

I over 10 år har vi utstyr diverse tretopphytter rundt om i landet med solcelleanlegg, toalettløsninger, vannopplegg, varmeovner og kjøkkenutstyr. Nyt en helt spesiell hyttetur i toppen av et tre – med full hjemmekomfort selvfølgelig!

Fosstopp (1).jpg

Fosstopphytta i Hedalen er blant tretopphyttene Sunwind har levert utstyr til!