Slik får du toalett på hytta uten vann og avløp!

15 juli 2019

Ferietid for mange betyr lave skuldre på hytta ved sjøen eller i skogen. Med forbrenningstoalettet fra Sunwind, kan hytteidyllen fortsette - for du slipper både tømming av utedoen og den fæle lukten.

– Bare det å vite at jeg slipper å bære og tømme denne plastikkdunken flere ganger i året gjør meg godt fornøyd, sier Kjell Arne Engeskaug (56) fra Biri.

Sammen med familien eier han en liten hytte helt nede ved Mjøskanten. Den har ikke innlagt vann og avløp, derfor har toalettforholdene alltid vært utfordrende.

For noen år siden gikk Engeskaug til innkjøp av forbrenningstoalettet El-dorado fra Sunwind.

– Hytte-oppholdet har blitt betydelig mer komfortabelt for oss nå, forteller han.7f48efc9-522c-4c1e-8f0a-b3f060f9752a.jpeg

Brenner avfallet med en gang
For å kunne installere El-dorado trenger man kun vanlig 230 volt strøm. Det spiller ingen rolle om man er milevis fra vann og avløp. Avfallet brennes umiddelbart etter bruk, og omdannes til miljøvennlig aske.

Etter en ukes bruk med fem til seks personer på en hytte, sitter du igjen med et lite beger med aske.

– Det blir omtrent som å tømme et askebeger. Forskjellen fra plastikkdunken jeg har båret på, er enorm. Med barn, barnebarn og andre gjester på hytta, blir dette en sivilisert løsning. Og det er mye bedre å kunne tilby slike forhold på hyttedoen, poengterer hytteeieren.

Sammenlignet med utedo eller biodo er El-dorado selvsagt en helt annen verden for hyttefolket, mener Teknisk sjef hos Sunwind, Alexander Haug.

– Alt blir så mye enklere. Alt fra installering til tømming og vedlikehold, sier han.

Toalettet er lov til å bruke over hele landet, og kan monteres i våtromsone. Han understreker også at det er minimalt med servicekostnader, noe som nødvendigvis ikke er gjengs i dette markedet.

Hygienisk
– Det er veldig enkelt vedlikehold. Det er «click and release» på de fleste komponenter. Det betyr at du ikke trenger å ta med deg hele toalettet ned fra fjellet om du skal skifte en del, påpeker han.

Haug trekker også frem at El-dorado er produsert i rustfritt stål og dermed mer hygienisk enn de ordinære plast-toalettene.

– Toalettet har en kapasitet på inntil tolv personer i døgnet, forteller han.

Enkel å montere
Hytteeier Kjell Arne Engeskaug fra Biri bemerker også at toalettet var så enkelt å få på plass.

– Det var omtrent bare til å sette kontakten i støpselet, og så var man i gang. Det kom nærmest komplett, bortsett fra avluftingen. Men den var veldig enkel å montere, forteller Engeskaug.

Han anbefaler at man plasserer toalettet unna oppholdsrom eller terrasse, da man kan oppleve noe lukt utenfor. Haug forteller likevel at så lenge man følger veiledningen, vil selve toalettrommet være luktfritt.

– Det er mange ting som avgjør hvordan lukt vil merkes på utsiden. Lengde på luftrør, høyde over møne, terreng rundt og vindretning. Ved lavtrykk kan man merke lukt i større grad, og de første minuttene det tar å brenne opp papiret.

Hvis man er vant til lukt fra en normal utedo, vil man uansett merke stor forskjell, forteller eksperten.

Hytteeieren er uansett klar i sin sak:
– Dette toalettet er helt klart fremtiden for denne typen hytter, slår han fast.

Slik funker toalettet
1. En spesialpose settes i toalettet for å sikre at avfallet faller ned i forbrenningskammeret.
2. Trykk på knappen etter toalettbesøket – og avfallet forsvinner ned i forbrenningskammeret.
3. Forbrenningen settes automatisk i gang.
4. Etter en ukes bruk (5-6 personer) kan du tømme askeskuffen, som er plassert i forkant av toalettet.

Forbrenningen:
Forbrenningen drives av et termostatstyrt varmeelement på 1800 watt. En forbrenning tar ca 90 minutter. Man kan ta i bruk toalettet i mellomtiden. Selve forbrenningen foregår i et lukket kammer.
Etter forbrenning vil varmeelementet skrus av og kjøleviften gå inntil toalettet er nedkjølt.