Velg riktig toalett for hytta uten strøm

5 januar 2018

Med en hytte uten strøm er det fortsatt flere alternativer, og mange forskjellige behov man må ta stilling til. Les mer om hvordan du velger toalett for hytter uten strøm her.

Valg av toalett på hytta er et viktig valg, og det er lurt å orientere seg litt og definere dine viktigste kriterier. Plass, pris og funksjon er ofte sentrale begrep, og noe du burde ha en klar formening om før du begir deg ut på jakt etter det perfekte toalett.

Finn en løsning som passer deg

Som kjent er det sjeldent slik at en løsning passer alle, og det finnes flere forskjellige toalettløsninger for deg med hytte uten innlagt strøm.
 
Det er viktig å huske at en løsning som passer godt på en hytte, ikke nødvendigvis passer på din hytte. Orienter deg derfor godt om hvilke løsninger som finnes slik at du finner den optimale løsningen for deg.

Funksjon

Biologiske toaletter er generelt svært driftssikre og pålitelige, og dette er et svært viktig poeng ved valg av toalett. Det er få ting som kan gå galt, og det er som oftest svært enkelt å gjøre eventuelle utbedringer selv.

Toalettene i Urisep-serien er basert på urinseparasjonsprinsippet hvor urin og annet avfall separeres allerede i toalettstolen. Dette forhindrer den tradisjonelle latrinelukten og reduserer avfallet betraktelig, faktisk med rundt 25 liter i uka for en familie på fire. Du må altså tømme 7 liter i stedet for 32 liter med avfall.
 
Urinen separeres ut i toalettskålen, og ledes deretter ut til et egnet sted, for eksempel et vaskeavløp, en ejektortank eller ei grøft.
 
Urisep-toalettene er helt luktfrie. Dette er en konsekvens av urinsepareringen, det er nemlig blandingen av vått og tørt avfall som skaper ugunstig lukt. Det sitter i tillegg en vifte over den delen av toalettet hvor avfallet ender opp. Viften trekker ut lukt og fuktighet fra rommet.
 
Toalettene fungerer i alle temperaturer og har et ubegrenset antall brukere - den eneste forutsetningen er at avfallsbeholderen tømmes når den er full.

Hvilke løsninger finnes?

Det finnes flere løsninger, vi anbefaler i hovedsak biologiske toaletter til hytter uten strøm, vann og avløp. Det er likevel ikke så enkelt at du da sitter igjen med kun ett valg, og det er fortsatt flere ting å ta hensyn til.

Grimsdalen (6).jpeg

Plass til avfallsbeholdere

Har du plass til avfallsbeholdere under hytta? Svaret på dette vil hjelpe deg godt på vei i jakten på den ideelle toalettløsningen.
 
Nei, jeg har ikke plass til beholdere under hytta.
Vi anbefaler: Urisep 30 - med vindvifte, 12 volt eller 230 volt.
 
Dette toalettet har avfallsbeholderen plassert i selve toalettstolen. Beholderen har en kapasitet på rundt 10-12 kg, og er svært enkel å tømme. Med en nedbrytbar biosekk i beholderen venter du til beholderen er så full du ønsker (det kan for enkelte være i tyngste laget å vente til den er helt full) før du åpner toalettsetet, setter det medfølgende lokket på beholderen og løfter bøtten forsiktig ut. Ved bruk av nedbrytbare biosekker kan hele avfallet kastes i for eksempel utedo eller kompost.

Bruker toalettet strøm?

Du trenger ikke strøm, vi har toaletter i Urisep-serien som er tilpasset ethvert valg, enten hytta er helt strømløs, har 12 volt, eller har 230 volt. Strømmen den eventuelt bruker dersom du har dette, er til å drifte en vifte. Viften sitter over avfallsdunken, og er toalettets eneste komponent som krever strøm. Drifter du viften på et 100At batteri, vil den kunne gå kontinuerlig i 2 uker uten at batteriet vil måtte lades.

Jeg har 230 volt nettstrøm innlagt på hytta

Urisep 30 og 40 med 230V er produsert for hytter med innlagt 230 volt, men uten vann og avløp. Toalettet fungerer akkurat på samme måte som de andre toalettene i Urisep-serien, men har en innebygget 230V vifte som ventilerer bort lukt og fuktighet i toalettrommet. 
 
Har du innlagt nettstrøm og ønsker en annen løsning enn et biologisk toalett, anbefaler vi at du tar en titt på forbrenningstoalettet Sunwind El-dorado. Her forbrenner du alt avfallet, og sitter kun igjen med aske som restavfall.

Ja, jeg har plass til beholdere under hytta.
Vi anbefaler: Urisep 40 - med vindvifte, 12 volt eller 230 volt.
 
Den klare anbefalingen for deg med plass under hytta er å benytte deg av nettopp denne plassen og velger en løsning med større avfallsbeholder. I valget mellom Superdassen og Urisep 40 velger mange Urisep nettopp på grunn av urinseparasjonen som bidrar til betydelig mindre avfall og mindre latrinelukt. Superdassen har svært stor kapasitet med fem avfallsbeholdere som rommer 50 liter. Er det derfor mange besøkende på din hytte, er Superdassen et svært godt valg.
 
Urisep 40 har stor kapasitet nettopp på grunn av avfallsbeholderen på 40 liter du plasserer under hytta. Minimum høyde under gulvet er 55 cm, men kan selvsagt være større.
 
Urisep kan driftes både på 12 volt og 230 volt, det er kun viften som trekker strøm, og denne har et svært lavt strømforbruk.
 
Superdassen er helt biologisk, og krever ingen tilkobling til noen form for strøm. Superdassen forutsetter at du har minimum 65 cm plass under hytta til avfallsbeholderne. Superdassen har ingen vindvifte som krever strøm, men en slik vindvifte som hindrer nedslag og sikrer god utluftning.