Få en varm og lun hytte med Eco gassovn - som sett i Eventyrlig Oppussing

17 november 2017

I den niende episoden av Eventyrlig Oppussing så vi den tradisjonelle hytta til Sara og Roger gå fra utdatert til klassisk og funksjonell. Det nye lysthuset kan brukes året rundt takket være Echo vegghengt gassovn.

I fantastiske omgivelser i Sogn og Fjordane ligger 'Fyret', hytta til Sara og Roger. Som så mange norske hytter ble 'Fyret' sist pusset opp på 90-tallet da furu og furu og enda mer furu var det helt store.

Tradisjonelt interiør

Hytta som tidligere var et fyr eid av Saras oldefar, har en eventyrlig beliggenhet på øya Kinn. 'Fyret' er fra 1800-tallet, noe som gjenspeiles i hyttas arkitektur. Interiøret er derimot fra forskjellige epoker, og Sara hadde et ønske om å få frem husets vakre og originale detaljer.

Nederst mot havet på hyttas eiendom hadde Sara og Roger satt opp noen levegger i tre. Prisen for å skjerme seg fra nordavinden var derimot rimelig høy, og fra sitteområdet hadde Sara og Roger mistet all utsikten.

8V1A6279_preview.jpeg

Når Halvor Bakke og resten av gutta i Eventyrlig Oppussing kommer på besøk blir målet raskt å lage en oase for Sara og Roger i form av et nytt lysthus der leveggene var, og å gi 'Fyret' tilbake noen av de opprinnelige trekkene tilbake uten å skape et museum.

Tar tilbake utsikten

- Her er det liksom litt miks av det ene og det fjerde, utbryter Halvor Bakke når han får se hyttas interiør. Her skal han og gutta skape en spartansk fyrmesterbolig familien kan trives i. Men viktigst av alt blir det nye lysthuset.

På plattingen der leveggene tidligere sto, bygger gutta et helt nytt lysthus. Her skal Sara og Roger ha muligheten til å kose seg året rundt, og nyte den vakre utsikten. Selv om selve hytta er koblet til strømnettet, sier det seg selv at det nye lysthuset ikke har innlagt strøm. Her må Halvor tenke alternativt når det kommer til oppvarming.

- Det kuleste og fineste vi har gjort noen gang!

Det nye lysthuset får vinduer alle veier slik at familien skal kunne nyte det vakre utsynet året rundt. Lysthuset blir godt isolert og en ny varmeovn blir montert: Eco vegghengt gassovn. I det lille lysthuset er det viktig med funksjonelle og plassebesparende løsninger, og en vegghengt varmekilde passer derfor midt i blinken.

- Dette lysthuset er det kuleste og fineste vi har gjort noen gang! Utbryter Halvor.

8V1A6620_preview.jpeg
En sikker varmekilde og et sunt innemiljø
Gassovnen Eco har et lukket forbrenningskammer. Dette betyr at forbrenningen av gassen skjer i et kammer inne i ovnen hvor ingen nysgjerrige barnefingre kan nå frem.

Unikt for gassovn Eco er at den ikke henter oksygenen fra rommet den står i men tar frisk luft utenfra. Med gassovn Eco får du et veggjennomføringssett hvor oksygenen tas fra utsiden og avgassene sendes ut i fri luft. Dette skaper et sunnere innemiljø enn om avgassene fra forbrenningen slapp ut i rommet slik det gjør for eksempel på en vanlig gassovn eller peis. Eco bruker altså ikke opp rommets oksygen og slipper heller ikke ut noen avgasser i rommet.

8V1A6640_preview.jpeg
 
Tørr og varm hytte med Eco

En vanlig gassovn vil ikke bare slippe avgassene ut i rommet den er i, men også all fukten som oppstår når propan forbrennes. Den norske hytta er ofte fuktig og rå, og forbrenning av propan bidrar til dette - det blir nemlig til damp.

Dette slipper du med gassovn Eco. Når avgassene blir ført ut gjennom veggjennomføringen ender du opp med en varm og tørr hytte, fri for rå luft, fuktige dyner og dugg på innsiden av vinduene

Ideell i mindre rom som soverom

Mindre rom på hytta som soverom og bad får ofte for lite oppmerksomhet når det kommer til oppvarming. I våre hjem er vi kanskje vant til varmekabler i badegulv og panelovner under et hvert soveromsvindu, mens på hytta blir det ofte en litt annen historie.

8V1A6634_preview.jpeg

Soverommet på hytta blir ofte unødvendig kaldt: til tross for at frisk fjelluft er deilig og et kjølig soverom kan betraktes som sunt, vil det øke komforten betydelig med en vegghengt gassovn montert i rom som soverom og litt større baderom.

Med piezoelektrisk tenning, termostatstyring og tennsikring som automatisk stenger av gassen om ovnen skulle slukke, er Eco en trygg og pålitelig løsning.

Innebygget partycooler

En annen plassbesparende og funksjonell løsning er det nye bordet Ole har snekret. I midten av bordet har han felt inn en partycooler hvor man kan hente seg en kald øl en varm sommerdag, eller gjøre som gutta og hente frem noen ferdiglagde mojitos!  "- Du er et kupp for hele verden!" Roper en engasjert Halvor når han får se bordet for første gang.