Få gulvvarme på den strømløse hytta med Wallas 40EA

20 januar 2020

Ring hytta varm! Med Wallas 40EA kan du ta hyttekomforten til nye høyder med vannbåren gulvvarme i alle rom.

Gulvvarme i alle rom

Å få gulvvarme i alle rom er en luksus de færreste av oss unner oss hjemme.
 
- Det er klart at dette vil øke komforten betraktelig på hytta. Det å kunne komme til varm hytte gjør at folk får brukt hytta mye mer og på en helt annen måte
 
I rom som bad og gang er det ofte vanskelig å få opp varmen på tradisjonelle strømløse hytter.
 
- Baderommet er et godt eksempel på et rom som ofte bevisst er plassert langt unna oppholdsrom på strømløse hytter, og er vanskelig å varme opp og holde varmt. Det samme gjelder gangen på hytta hvor kalde sko og våte jakker osv. oppbevares. Å få gulvvarme i disse rommene vil øke komforten på hytta helt enormt, forklarer teknisk sjef Alexander Haug.

Dette er Wallas 40EA

Kort forklart er Wallas 40EA en videreutvikling av bestselgeren Wallas 40. Mens Wallas 40 er en diesel/parafindrevet varmeovn som kan fjernstartes, er Wallas 40EA dette - og så mye mer.
 
Med 40EA kan du nemlig få vannbåren varme på hytta. I praksis betyr det at du kan få varme i gulvet i hele hytta, varmt vann i kranen og dusjen, og varme i alle rom fra konvektorer på vegg - alt takket være Wallas 40EA.

Forlenget hyttesesongen med Wallas 40EA

Finske Riku Rintala og familien har hytte i de finske skoger, og de oppdaget raskt behovet for å utvide hyttesesongen til å starte tidligere på våren, og slutte senere på høsten. For å gjøre dette, trengte de blant annet mer varme. Dermed ble Wallas 40EA installert.
 
- Oppvarming er løst med en Wallas som jeg fjernstarter via SMS hjemmefra. Når vi kommer frem til hytta fredag ettermiddag, er den allerede varm, forteller Riku.
 
Men det er ikke bare tørt sengetøy og kondensfrie vinduer Riku og familien kommer frem til:
 
- Vi har et vannbårent vannsystem som varmer opp både hytta og annekset. Vi får også varmt vann i kranen som gjør det lett å vaske barna, ler Riku.
 

Slik fungerer det

Wallas 40 er en varmekilde som drives på diesel eller parafin, dette velger du selv. Ovnen er designet for bruk med 12 volt, og er derfor perfekt for hytter uten strøm takket være både et lavt strømforbruk og et lavt drivstofforbruk.
 
Ovnen har en tilkobling for varming av vann i form av vannbåren varme i gulv, varmtvannstank eller konvektorer. Varmen vil sirkulere i systemet og varme opp gulvene, mens Wallas-ovnen samtidig avgir inntil 4,2 kW varme som sørger for en tørr, varm hytte.
 
Systemet kan fjernstartes via en SMS slik at du kommer til varm hytte. Med den trinnløse effektkontrollen eller romtermostaten er det enkelt å opprettholde ønsket temperatur. Ovnen brenner med ren blå flamme, og er takket være det lukkede brennkammeret, helt røyk- og luktfritt.
 
En rørlegger må koble Wallas 40EA mot varmtvannsystemet: dette må frostsikres. Rørlegger vil også være ansvarlig for montering av alt som har med vann å gjøre, inkludert å legge opp opplegg for vannbåren varme i gulvet.

To i én: varme gulv og varm hytte

Løsningen selges som en pakke som inneholder Wallas 40EA - selve varmeovnen, en tank på 175 liter til drivstoff (diesel eller parafin), ekspansjonstank for glykol (som varmes opp i ovnen og deretter pumpes rundt i systemet), pumper, fjernstarter og monteringssett for pipemontering.
 
Wallas 40EA kan brukes som oppvarmingskilde til både varmtvannstank slik at du får varmt vann i kranen på hytta, oppvarming av gulvvarme slik at du nær sagt får varmekabler i hele hytta, og til konvektorer, eller radiatorer om du vil, som monteres på vegg i de rommene du ønsker på hytta - for eksempel på soverommet.
 
Montering av systemet er enklest å få til når du enten renoverer hytta, eller for deg som bygger helt ny hytte. Ovnen kan kobles enten til pipa eller direkte gjennom ytterveggen.

Ring hytta varm

Wallas diesel- og parafinovn er godt kjent blant de med strømløse hytter. Den desidert største fordelen med en Wallas er nemlig at du kan ringe hytta varm, og dermed komme frem til en tørr, varm hytte.
 
- Å endelig komme opp til hytta, og bli møtt av minusgrader inne i stua og fuktig sengetøy er aldri spesielt hyggelig. Med en Wallas kan du sende en SMS et døgn i forveien og fjernstarte varmeovnen, og med det vil du få en helt annen velkomst på hytta, forklarer Haug.
 
Ikke bare kommer du frem til en inviterende, varm hytte, men det blir også slutt på sprengfyringen hver morgen for å få opp igjen temperaturen inne i hytta. Den termostatstyrte Wallasen kan nemlig gå hele døgnet, noe som vil sørge for en deilig grunntemperatur hele hytteoppholdet.
 
Wallas 40EA er også et utmerket alternativ for deg med et minihus, småhus eller husbåt uten landstrøm.

Ikke glem å frostsikre vanntanker

Det er viktig å passe på å frostsikre vanntank og varmtvannsbeholder, slik at systemet kan tappes når du ikke er på hytta.
 
- Noen velger å la Wallasen stå på selv når man ikke er på hytta, men jeg vil likevel presisere at vanntanker bør tappes ned når man ikke er på hytta selv, selv om selve varmekilden står på. Dette er den eneste måten å sikre deg helt mot vannskader.
 
Det er også verdt å presisere at det i gulvet er glykol i rørene, ikke vann som mange kanskje tror på grunn av navnet "vannbåren". Glykol vil ikke fryse.