Ofte stilte spørsmål

Gasskjøleskapet kjøler ikke?

Et gasskjøleskap kjøler ut fra absorpsjonsprinsippet. Når et kjølemedium fordamper og kondenseres utløses en kjøleeffekt som kjøler ned skapet. Prosessen er selvsirkulerende og ikke avhengig av pumpe eller lignende. Gassflammen koker kjølemediet og gassen går rundt i et sinnrikt rørsystem. Gassen kondenseres og renner tilbake til utgangspunktet. Når vann påføres kroppen eller en flaske med drikke får et vått håndkle rundt seg, oppstår en nedkjølende effekt ved at væsken fordamper. Det er denne prosessen som er utgangspunktet for et gasskjøleskap.

Når gasskjøleskapet brenner, men ikke kjøler, er det sirkulasjonen som hindres.

Det er viktig at et gasskjøleskap står i vater. Står det ute av vater kan dette hindre sirkulasjonen.

Prosessen avgir mye varme så det er viktig at kjøleskapet har god lufting rundt skapet, særlig i bakkant hvor det er mest varme. Mye varme rundt kjøleskapet medfører mer gassforbruk og dårligere kjøling.

Et gasskjøleskap som har blitt transportert liggende bør stå flere timer oppreist, gjerne hele natten, før det tennes. Dette for å være sikker på at kjølevæsken har rent ned dit den skal være.

Det kan oppstå fortetninger og hindringer i rørsystemet som hindrer sirkulasjonen. Dette kan være urenheter i systemet eller klumper i kjølemediet. Du kan prøve å sette kjøleskapet på hodet noen timer, så snu det og la det stå noen timer. Det kan hende du klarer å løse sirkulasjonsproblemet på denne måten.

Defekt termostat kan også være årsaken til dårlig kjøling, eller omvendt, for mye kjøling. Termostaten fungere ved å variere med høy eller lav flamme avhengig av temperatur i skapet. Ved å se på flammen mens man skrur opp og ned på termostaten vil du lett se om den endrer seg mellom høy og lav. Bytte av termostat anbefaler vi å få gjort på et verksted som har kompetanse til dette.