Biff av entrecôte

29 mai 2020

Har du lyst på grillet entrecôte? Entrecôte er mørt kjøtt med fin fettmarmorering som gjør den saftig og velsmakende. Imponer gjestene dine med en deilig entrecôte-biff med urtesmør fra grillen!

Entrecôte:

Entrecôte i tykke skiver (2-3 cm)
Olivenolje
Salt/pepper

Urtesmør:

1/4 kg saltet, gjerne syrlig smør
Finhakkete friske urter etter smak, f.eks: rosmarin eller timian
1-4 fedd finhakket hvitløk
1/2 ts paprikapulver
En klype cayennepepper
Salt/pepper

Fremgangsmåte urtesmør:
  1. Bland alle ingrediensene godt sammen for hånd i en glassbolle.
  2. Smøret bør ikke være for mykt, men være passe temper-ert, så man kan kna det inn i urtene med en gaffel.
  3. Smak til med nok salt, det bringer alle smakene frem.
  4. Form ruller med ønsket tykkelse i matpapir, og legg i fryser eller kjøleskap.
  5. Bør stå i minimum to timer. Bruk gjerne Røros-smør, Setesdalssmør eller Kvitseidsmør – eller lag smøret selv!
Fremgangsmåte Entrecôte:
  1. Legg kjøttstykkene på et kjøkkenpapir og press dem ned med håndflaten slik at de blir omtrent halvparten så tykke som utgangspunktet. Legg dem så på et fat og gni dem inn med olje så alle flater er dekket, men det skal ikke dryppe av dem. Kværne over ønsket mengde pepper på begge sider, og dekk  til og legg i kjøleskap – eller legg på grillen med en gang.
  2. Grill først den ene siden på høy varme på risten i 3-5 minutter. Ikke flytt på biffene annet enn for å sjekke at det ikke blir brent. Snu dem når de har fine gylden-brune "grillstriper", og dryss litt salt på. Når kjøttet er nesten ferdig brunet på den andre siden, legges en liten klatt urtesmør på toppen av hver biff,  og mens den smelter får side nummer to fin stekeskorpe.
  3. Legg deretter kjøttstykkene over på støpejernsplaten med den siden som har fått urtesmør ned, og dryss på litt salt på den siden som nå ligger opp – og putt så en stor klatt urtesmør på toppen. Kjøttet skal nå ligge og trekke til seg det smakfulle smøret samtidig som det stekes ferdig.
  4. Hvis kjøttet skal være "lite stekt" er det ferdig når smøret er smeltet, og for en "medium stekt" biff tar det heller ikke lang tid. Skal kjøttet være gjennomstekt må det ligge lenger, men snu det noen ganger underveis – og ta uansett på godt med urtesmør mens det ligger på platen, det gjør biffen saftig og smakfull!

Det kan være vanskelig å vite akkurat når biffen er "riktig" stekt – og det er ofte forskjellige ønsker. Et triks hvis man er usikker, er å la stykkene ha forskjellig tykkelse når de legges på grillen. Hvis man presser de biffene som skal være mer stekt flatere enn de som skal være mindre stekt, blir alle varianter ferdige samtidig, og det er også lett å se forskjell på dem når de skal serveres.