Trøndersodd

2 juni 2020

I Trøndelag er sodd festmat, og serveres til alle livets store begivenheter. Sodden er like fin å tilberede på grillen. Til denne Urnorske grillvrien trenger du en støpejernskjele til Kokegropen din.

Trøndersodd:

(10 porsjoner)
2 1⁄2 kg grytekjøtt av lam med bein (fårikålkjøtt)
4 l vann
2 ss salt
2 kg potet
SODDBOLLER
600 g kjøttdeig av lam
2 ts salt
1 ts potetmel
1 ts malt ingefær
1 ts malt muskat
1 ts pepper
2 dl kremfløte
10 stk gulrot i skiver eller biter

Fremgangsmåte:
  1. Legg kjøttet i støpejernsgryta, hell på kaldt vann og kok opp. Tilsett salt. Senk varmen, bruk indirekte varme, og la kjøttet trekke i ca. 2 timer, eller til det løsner fra beina.
  2. Kok potetene møre i lettsaltet vann på sidebrenneren.
  3. Ta kjøttet ut av kraften og la det av avkjøles
  4. litt. Fjern ben, fett og hinner, og skjær kjøttet i
  5. 2x2 cm biter. Sil kraften og ha den tilbake i gryten.
  6. Rør lammekjøttdeig og salt til det blir seigt.
  7. Bland inn potetmel og krydder, og spe med fløte.
  8. Form farsen til små boller med teskje og ha dem
  9. over i den varme kraften etter hvert. La bollene
  10. trekke i 10-12 minutter.
  11. Gi gulrøttene et raskt oppkok.
  12. Ha kjøttet tilbake i kraften.

Server rykende varm med kokte poteter, og på Urnorsk vis må du legge til skjenning eller flatbrød.

Les mer